Υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση

Υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση

Η υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση, είναι μια τεχνική τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων με χρήση ειδικού χειρουργικού νάρθηκα. Ο νάρθηκας αυτός κατασκευάζεται ψηφιακά και εκτυπώνεται σε εκτυπωτές 3D. Η τεχνική αυτή συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης με χρήση σύγχρονου λογισμικού για τη δημιουργία ενός εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου του στόματος και των γνάθων του ασθενούς.

Με τη βοήθεια αυτού του εικονικού μοντέλου, ο χειρουργός μπορεί να σχεδιάσει με ακρίβεια την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στις καλύτερες δυνατές θέσεις στο οστό. Η υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων χειρουργικών οδηγών που προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή. Αυτοί οι χειρουργικοί οδηγοί είναι σχεδιασμένοι ώστε να εφαρμόζουν πάνω στα δόντια του ασθενούς και να καθοδηγούν τον Οδοντίατρο στην ακριβή τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Η χρήση της υπολογιστικά καθοδηγούμενης εμφύτευσης προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Ποια είναι τα στάδια της υπολογιστικά καθοδηγούμενης εμφύτευσης;

Η υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση περιλαμβάνει:

  • Σχεδιασμός:

Στο πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται λήψη του ιστορικού και λεπτομερής κλινική εξέταση. Έπειτα, λαμβάνονται τα ψηφιακά αποτυπώματα των γνάθων με τον ενδοστοματικό σαρωτή και διενεργείται αξονική ή ογκομετρική τομογραφία των γνάθων.

Στη συνέχεια γίνεται εισαγωγή και ανάλυση των δεδομένων της αξονικής και των ψηφιακών εκμαγείων του στόματος στο ειδικό πρόγραμμα σχεδιασμού- λογισμικού. Μέσω αυτού του προγράμματος γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση του οστού της άνω και κάτω γνάθου. Βάσει της ανατομίας της περιοχής, καθορίζεται με ακρίβεια η επιθυμητή κλίση, το βάθος και οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση του πλάνου θεραπείας και τον καθορισμό των θέσεων τοποθέτησης, αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα δεδομένα του λογισμικού σε εξειδικευμένα κέντρα. Εκεί, βάσει αυτών των δεδομένων κατασκευάζονται εξατομικευμένοι χειρουργικοί οδηγοί.

  • Τοποθέτηση:

 Η επέμβαση πραγματοποιείται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με τοπική αναισθησία. Έτσι, καθίσταται μια βατή διαδικασία για τον ασθενή. Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στα προσχεδιασμένα σημεία γίνεται με τη βοήθεια του χειρουργικού οδηγού. Για την οστεοενσωμάτωση, την πλήρη δηλαδή ένωση του εμφυτεύματος με το οστό, συνήθως ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται στους 3-4 μήνες. Ωστόσο, εάν το επιστρέψουν οι συνθήκες μπορεί να γίνει άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση και τη δυνατότητα να γίνει κατασκευή της προσθετικής μεταβατικής εργασίας εκ των προτέρων.

Υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση – Πλεονεκτήματα

Η υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Τα βασικότερα εξ’ αυτών είναι τα εξής:

Μεγαλύτερη ακρίβεια: Μέσω της υπολογιστικά καθοδηγούμενης εμφύτευσης μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη ακρίβεια στην θέση του εμφυτεύματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η χρήση της τεχνολογίας καθοδήγησης μέσω υπολογιστή διασφαλίζει ότι το εμφύτευμα τοποθετείται στη σωστή θέση, γωνία και βάθος.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προσθετική αποκατάσταση που θα ακολουθήσει.

Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Με την υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση, ο κίνδυνος επιπλοκών μειώνεται σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιτρέπει τον προσχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες σφαλμάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ταχύτερος χρόνος επούλωσης: Η καθοδηγούμενη εμφύτευση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο επούλωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ακριβής τοποθέτηση του εμφυτεύματος μειώνει τον τραυματισμό των γύρω ιστών, οδηγώντας σε λιγότερες φλεγμονές και δυσφορία μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση του χειρουργικού οδηγού είναι ελάχιστα ατραυματική, καθώς δεν «ανοίγουμε καθόλου» τα ούλα.

Προβλεψιμότητα αποτελέσματος: Η χειρουργική διαδικασία καθώς και η προσθετική αποκατάσταση σχεδιάζονται εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται σφάλματα, τα οποία θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος – Εμφυτευματολόγος Τσιτσικόπουλος Μιχαήλ με εξειδίκευση στα Οδοντικά Εμφυτεύματα διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφύτευση. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες.

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας