Αισθητική Οδοντιατρική

Οποτεδήποτε συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, ένα χαμόγελο βοηθάει να «σπάσει ο πάγος». Ένα όμορφο χαμόγελο, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση μας και να μας κάνει να νοιώσουμε πιο άνετα στις κοινωνικές- επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και συναναστροφές.

Η οδοντιατρική σήμερα δεν είναι μόνο θεραπευτική, αλλά ασχολείται εξίσου και με την αισθητική αποκατάσταση του στόματος. Η αισθητική- κοσμητική οδοντιατρική μπορεί να σας προσφέρει ένα αρμονικό, λαμπερό χαμόγελο.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το χαμόγελό μας κατά την αισθητική οδοντιατρική;

Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το χαμόγελο μας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά είναι:

  • Το χρώμα των δοντιών
  • Το σχήμα των δοντιών (τριγωνικό, τετράγωνο, ωοειδές κ.α.). Στο σχήμα συμπεριλαμβάνονται και τυχόν μικροατέλειες που μπορεί να έχουν (σπασμένες γωνίες κ.α.).
  • Η σχέση το δοντιών μεταξύ τους (κενά ανάμεσα στα δόντια, δόντια που καλύπτουν το ένα το άλλο κ.α.).
  • Η σχέση των ούλων με τα δόντια, καθώς και το τμήμα των ούλων που είναι ορατό όταν χαμογελάμε (π.χ. ουλικό χαμόγελο).

Προκειμένου να πετύχουμε ένα χαμόγελο αντάξιο των προσδοκιών σας, χρειάζεται να παρέμβουμε σε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο παρακάτω κείμενα  θα απαντηθούν συχνές ερωτήσεις που αφορούν στις όψεις πορσελάνης, από τον έμπειρο αισθητικό Οδοντίατρο Μιχαήλ Τσιτσικόπουλο. Επίσης, αναφέρονται και κάποιες επιπλέον θεραπείες της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής.

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτά κελύφη πορσελάνης, τα οποία εφαρμόζονται στα δόντια μετά από ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα. Αποσκοπούν στην τροποποίηση τόσο του σχήματος, όσο και του χρώματος των προσθίων συνήθως δοντιών, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται με έμφαση στη λεπτομέρεια από εξειδικευμένους τεχνίτες-κεραμίστες στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Αποκατάσταση άνω γνάθου με ολοκεραμικές εργασίες

Ποιες καταστάσεις στην αισθητική οδοντιατρική μπορούν να διορθωθούν με όψεις πορσελάνης;                                                                           

Ενδείξεις για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης στα πρόσθια δόντια είναι οι παρακάτω:

  • Συνωστισμός, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια δεν είναι ίσια, αλλά σε στροφή και ακουμπούν σφιχτά μεταξύ τους (στραβά δόντια).
  • Αραιοδοντία, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν κενά μεταξύ των δοντιών.
  • Σπασμένα, φαγωμένα δόντια, των οποίων το σχήμα δεν προσδίδει αρμονικό χαμόγελο.
  • Πρόσθια δόντια με εκτεταμένα, αποχρωματισμένα σφραγίσματα ή και τερηδόνα.
  • Δόντια τα οποία έχουν σοβαρές δυσχρωμίες και δεν ανταποκρίνονται στην λεύκανση.
  • Ουλικό χαμόγελο, του οποίου η θεραπεία συνδυάζει όψεις σε συνδυασμό με ουλοπλαστική.

Γιατί να επιλέξω όψεις πορσελάνης (κεραμικές όψεις);

Στην κλινική μας πιστεύουμε ότι οι κατασκευασμένες στο χέρι κατά στρώματα (διαστρωμάτωση) κεραμικές όψεις είναι η πλέον αξιόπιστη λύση για την τροποποίηση του σχήματος και του χρώματος των δοντιών. Επίσης, οι χειροποίητες κεραμικές όψεις εναρμονίζονται άριστα με τους οδοντικούς ιστούς. Η διαδικασία τοποθέτησης τους είναι ελάχιστα επεμβατική και το αποτέλεσμα ιδανικό. Σε σχέση με άλλα υλικά όψεων, όπως η ρητίνη (bonding) προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκούν;

Ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης εξαρτάται από την καθημερινή οδοντική φροντίδα και τον τρόπο ζωής. Οι όψεις πορσελάνης, εφόσον συντηρούνται σωστά, διαρκούν 15-20 χρόνια.

Τι φροντίδα χρειάζονται οι όψεις πορσελάνης;

Μετά την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης, συνίσταται τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος. Όπως ισχύει και με τα φυσικά δόντια, έτσι και με τις όψεις, η συντήρηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αυξήσουμε κατά το μέγιστο τον χρόνο ζωής τους. Η συντήρηση αυτή περιλαμβάνει τακτικούς καθαρισμούς στο ιατρείο ανά εξάμηνο και καθημερινή φροντίδα με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος οδοντιάτρου.

Χρειάζεται να τροχιστούν τα δόντια για την τοποθέτησή τους;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ συντηρητικές αποκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα των οδοντικών ιστών. Τέλος, προσφέρουν σε πολύ γρήγορο χρόνο πλήρη αναδιαμόρφωση του χαμόγελού του ασθενούς.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η θεραπεία των όψεων;

Η όλη διαδικασία χρειάζεται συνήθως 3 επισκέψεις. Ο αριθμός αυτός ισχύει μόνο αν έχει προηγηθεί τυχόν θεραπεία ουλών ή δοντιών.

Τι περιλαμβάνεται σε κάθε επίσκεψη;    

1ο ραντεβού

Στην πρώτη επίσκεψη θα ληφθεί ιατρικό – οδοντιατρικό ιστορικό και θα γίνει κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος. Στη συνέχεια θα γίνει μία εκτενής συζήτηση μεταξύ οδοντίατρού και ασθενή, ώστε να δοθεί στον ασθενή η δυνατότητα να εκφράσει τις προσδοκίες του και στον οδοντίατρο να του εξηγήσει τι είναι εφικτό. Επίσης, λαμβάνονται φωτογραφίες και αποτυπώματα, με τα οποία ο οδοντοτεχνίτης θα ετοιμάσει το διαγνωστικό κέρωμα και οδηγούς για την προετοιμασία των δοντιών. Το διαγνωστικό κέρωμα είναι μία απεικόνιση-δείγμα της τελικής μορφής που θα πάρουν τα δόντια μετά την τοποθέτηση των όψεων.

2ο ραντεβού

Στο δεύτερο ραντεβού παρουσιάζεται στον ασθενή το διαγνωστικό κέρωμα και δοκιμάζεται ένα δείγμα των όψεων στο στόμα. Ο οδοντίατρος εξηγεί στον ασθενή τι μπορεί να επιτευχθεί με τις όψεις και εφόσον οδοντίατρος και ασθενής εγκρίνουν το προσδοκώμενο τελικό αποτέλεσμα η διαδικασία προχωράει στο επόμενο στάδιο. Γίνεται αναισθησία, παρασκευάζονται τα δόντια, λαμβάνονται αποτυπώματα και καλύπτονται τα δόντια με προσωρινές όψεις.

3ο ραντεβού

Στο τρίτο ραντεβού οι όψεις είναι έτοιμες για τελική τοποθέτηση.

Η διαδικασία είναι επώδυνη;

Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Αποχρωματίζονται οι όψεις πορσελάνης;

Όχι, το χρώμα τους παραμένει σταθερό στη διάρκεια του χρόνου.

Πόσο διαρκούν οι όψεις; 

Οι όψεις πορσελάνης διαρκούν 15 περίπου χρόνια. Ωστόσο, ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από την σωστή συντήρηση.

Θα παραμείνουν οι όψεις πορσελάνης λευκές;

Η πορσελάνη δεν αποχρωματίζεται. Οι όψεις πορσελάνης θα διατηρήσουν το ίδιο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Μπορώ να φάω κανονικά με τις όψεις πορσελάνης;                                                                                      

Με τις όψεις πορσελάνης συνεχίζετε να τρώτε φυσιολογικά όπως και με τα φυσικά δόντια. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε σκληρές τροφές και απρόσεκτα δαγκώματα, για να προστατέψετε τόσο τις όψεις, όσο και τα υπόλοιπα δόντια.

Ορθοδοντική ή όψεις για τέλειο χαμόγελο;

Σε περίπτωση που τα δόντια μας είναι πολύ συνωστισμένα, δηλαδή πολύ στραβά ή εκτός οδοντικού τόξου, η πρώτη επιλογή είναι η ορθοδοντική θεραπεία. Σήμερα, μπορούμε να εφαρμόσουμε ορθοδοντικές θεραπείες χωρίς σιδεράκια, όπως οι αόρατοι νάρθηκες, με αποτέλεσμα να φέρουμε σε πέρας σημαντικές ορθοδοντικές μετακινήσεις με «αόρατο» τρόπο. Αν επιθυμείτε τη μετακίνηση των δοντιών σας χωρίς την εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα και επώδυνη, υπάρχει η θεραπεία Invisalign.

Αν το πρόβλημα μας είναι ελαφρύς συνωστισμός (δηλαδή λίγο στραβά δόντια), σπασμένες γωνίες, παλιά σφραγίσματα, ανεπαρκές σχήμα δοντιών, αυτό που χρειάζεστε και αυτό που  θα επιφέρει εμφανή διαφορά στο χαμόγελο σας άμεσα, είναι οι όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης, μία καθαρά κοσμητική θεραπεία, σας δίνει το χαμόγελο που επιθυμείτε, είναι πολύ συντηρητική διαδικασία, αφού δεν τραυματίζει τα δόντια, και φέρνει άμεσο αποτέλεσμα.

Αισθητική Οδοντιατρική & Άλλες θεραπείες

Η Αισθητική Οδοντιατρική έχει πλέον στη φαρέτρα της ένα πλήθος τεχνικών, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε αισθητικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, αν έχετε λίγες δυσχρωμίες στα δόντια σας ή θέλετε να αλλάξετε μόνο το χρώμα τους, διατηρώντας το σχήμα τους μπορείτε να προβείτε στη λύση της λεύκανσης.

Επίσης, ακόμη  μια θεραπεία που κερδίζει έδαφος στην αισθητική οδοντιατρική είναι η τοποθέτηση θηκών πορσελάνης, οι οποίες συμβάλλουν και αυτές στην αποκατάσταση των προβλημάτων των δοντιών σας.

Αν θέλετε να μεταμορφώσετε το χαμόγελό σας σαγηνεύοντας τους γύρω σας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Αισθητικό Οδοντίατρο Μιχαήλ Τσιτσικόπουλο. Ο Δρ. Τσιτσικόπουλος και οι έμπειροι συνεργάτες του στο DentalWorks  θέτουν ως γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους αισθητικής οδοντιατρικής.

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας