Άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων

Η άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εμφυτεύματα μπορούν να αποκατασταθούν με προσωρινές θήκες από την ημέρα της τοποθέτησής τους. Συνήθως, η διαδικασία για την αποκατάσταση με εμφυτεύματα περιλαμβάνει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, αναμονή τριών περίπου μηνών και τοποθέτηση μόνιμης θήκης. Η άμεση φόρτιση εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, στα μπροστινά δόντια και σε όλο το στόμα (ολική αποκατάστασης στόματος). Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί να έχει προσωρινή σταθερή προσθετική αποκατάσταση από τη μέρα του χειρουργείου. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να μειωθεί ο αριθμός των επισκέψεων.

Διαδικασία άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων

Η άμεση φόρτιση είναι μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και την τοποθέτηση μιας προσωρινής σταθερής αποκατάστασης την ίδια ημέρα. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως σε ένα μόνο ραντεβού και ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει από το ιατρείο με λειτουργικά δόντια.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων είναι η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτό γίνεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού και το εμφύτευμα εισάγεται στο οστό της γνάθου. Στη συνέχεια η προσθετική εργασία που είναι ήδη έτοιμη προσαρμόζεται στο εμφύτευμα και βιδώνεται σταθερά σε αυτό.

Μετά την επούλωση του εμφυτεύματος, ο ασθενής θα επιστρέψει στο ιατρείο για την τοποθέτηση της μόνιμης αποκατάστασης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για επιτυχή άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων;

Οι προϋποθέσεις για επιτυχή άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων είναι οι εξής:

 • Ευνοϊκό ύψος και εύρος του υπολειπόμενου οστού
 • Αρμονικές συγκλεισιακές δυνάμεις
 • Απουσία παραλειτουργιών στη στοματική κοιλότητα όπως: βρουξισμός ή σφίξιμο των δοντιών
 • Ικανοποιητική αρχική σταθερότητα των εμφυτευμάτων
 • Προσεκτική εξαγωγή των δοντιών
 • Σωστός χειρισμός του προστομιακού οστικού πετάλου
 • Χειρουργικός καθαρισμός από τις κυστικές αλλοιώσεις

Άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων – Πλεονεκτήματα

Η άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Απαλλαγή του ασθενή από προσωρινή κινητή οδοντοστοιχία.
 • Μείωση του χρόνου θεραπείας: Ο ασθενής μπορεί να έχει λειτουργικά δόντια την ίδια ημέρα με τη διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο συνολικός χρόνος θεραπείας.
 • Μειωμένος αριθμός επισκέψεων: Η άμεση φόρτιση μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των ραντεβού που απαιτούνται για τη διαδικασία τοποθέτησης και αποκατάστασης των εμφυτευμάτων.
 • Βελτιωμένη αισθητική: Με την άμεση φόρτιση, οι ασθενείς μπορούν να έχουν άμεσα νέα λειτουργικά δόντια, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική αισθητική και την αυτοπεποίθησή τους.
 • Μειωμένη οστική απορρόφηση: Η άμεση φόρτιση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της οστικής απορρόφησης. Ως οστική απορρόφηση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το οστό της γνάθου συρρικνώνεται και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Η διαδικασία της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων είναι ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Εφαρμόζεται συχνά σε ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια και αναζητούν μια γρήγορη, λειτουργική και καλαίσθητη άμεση λύση στην έλλειψη δοντιών.

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος – Εμφυτευματολόγος Μιχάλης Τσιτσικόπουλος, με εξειδίκευση στα Οδοντικά Εμφυτεύματα μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα ως προς την ιδανική θεραπευτική μέθοδο για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες.

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας