Τι οδοντόβουρτσα και τι οδοντόπαστα πρέπει να χρησιμοποιώ

Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες και η υπερβολική άσκηση πίεσης μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια και τα ούλα. Χρησιμοποιήστε μαλακή πίεση και έλεγχο της κίνησης της οδοντόβουρτσας επί 2-3 περίπου λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

Τόσο οι συμβατικές όσο και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Οι συμβατικές οδοντόβουρτσες με τρίχες διαφορετικού ύψους είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με αυτές που οι τρίχες τους είναι επίπεδες. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι πιο εύκολες στη χρήση, ειδικά σε ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα στα χέρια.

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3-4 μήνες ή όταν οι τρίχες φαίνονται λυγισμένες. Εάν οι τρίχες λυγίζουν πολύ σύντομα (π.χ. μετά από 1-2 μήνες χρήσης), ίσως βουρτσίζετε πολύ δυνατά.

Οι περισσότερες οδοντόπαστες απομακρύνουν τα βακτήρια και προστατεύουν τα δόντια το ίδιο αποτελεσματικά.

Εάν τα δόντια σας πονάνε στο κρύο ή το ζεστό, προτιμήστε μία οδοντόπαστα για ευαίσθητα δόντια και ενημερώστε τον οδοντίατρο σας.

Είναι απαραίτητο το οδοντικό νήμα;

Το οδοντικό νήμα είναι τόσο απαραίτητο, όσο και το βούρτσισμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαρίσουμε την οδοντική πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα, παρά μόνο το οδοντικό νήμα. Εάν η οδοντική πλάκα που συσσωρεύεται κάτω από τα ούλα δεν καθαριστεί, τότε θα σκληρύνει και θα γίνει πέτρα. Η παραμονή της πέτρας κάτω από τα ούλα δημιουργεί φλεγμονή στα ούλα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Στη συνέχεια το οστό συρρικνώνεται, τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και πέφτουν.

Το νήμα μπορεί να είναι κηρωμένο ή ακήρωτο. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι επίσης μία επιλογή για μεσοδόντιο καθαρισμό, ωστόσο μην τα χρησιμοποιήστε αν δεν το προτείνει ο οδοντίατρος σας. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια) πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα.                                 

Το στοματικό διάλυμα είναι απαραίτητο;

Το στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην προστασία των δοντιών και των ούλων, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται ένα σωστό πλάνο καθημερινού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος.

Διαβάστε πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την στοματική υγεία

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας