Ουλίτιδα

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί την συνηθέστερη παθολογική οντότητα των ούλων. Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, πρήξιμο και αιμορραγία από τα ούλα. Πρόκειται για μία πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση, εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά. Αν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, τότε οδηγεί σε περαιτέρω βλάβη των ούλων δηλαδή την περιοδοντίτιδα.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει υπερ-ουλικό και υπο-ουλικό καθαρισμό στο ιατρείο καθώς και χορήγηση Οδηγιών Στοματικής Υγιεινής (ΟΣΥ). Μετά από την θεραπεία στο ιατρείο και εφόσον τηρηθούν ευλαβικά οι Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής που θα λάβετε από τον οδοντίατρο, η ουλίτιδα συνήθως ελέγχεται εύκολα.

Συμπτώματα ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι μια κοινή και ήπια μορφή πάθησης των ούλων που προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό των ούλων. Ορισμένα συνήθη συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
  • Ούλα που αιμορραγούν, ιδίως κατά το βούρτσισμα ή την χρήση οδοντικού νήματος
  • Άσχημη αναπνοή ή επίμονη κακή γεύση στο στόμα

Από τι προκαλείται η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των ούλων που συνήθως προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια και τα ούλα. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συνδέεται άμεσα με την ελλιπή φροντίδα των ούλων. Η πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα αποτελούμενο από βακτήρια και υπολείμματα τροφής που προσκολλάται στα δόντια και τα ούλα. Εάν δεν απομακρυνθεί έγκαιρα, η πλάκα μπορεί να σκληρύνει και γίνεται πέτρα. Η πέτρα δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα δόντια με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Για τον λόγο αυτό, απαιτεί επαγγελματικό καθαρισμό.

Τα βακτήρια της πλάκας και της πέτρας προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, οδηγώντας στην ανάπτυξη ουλίτιδας. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας, όπως το κάπνισμα, οι ορμονικές αλλαγές, ο διαβήτης και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Πιθανές επιπλοκές ουλίτιδας

Η μη θεραπευμένη ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες μορφές ασθένειας των ούλων, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα είναι μία πάθηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα ούλα και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις και επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα;

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει:

  1. επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό για την απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας-στίλβωση των δοντιών
  2. Συμβουλές στοματικής υγιείνης με σκοπό την βελτίωση της καθημερινής φροντίδας των ούλων.

Ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας από τα δόντια και τα ούλα με τη χρήση συσκευής υπερήχων. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας των ούλων και στην πρόληψη της εξέλιξης της ουλίτιδας.

Εκτός από τον επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό οι οδηγίες στοματικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικές και είναι οι εξής:

  • βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα
  • χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
  • πλύσεις με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο στόμα

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός για την παρακολούθηση της υγείας των ούλων και την ανίχνευση της ουλίτιδας στα πρώτα της στάδια. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η πλειονότητα των περιπτώσεων ουλίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ουλίτιδα, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Οδοντίατρο Μιχάλη Τσιτσικόπουλο.

Πώς επηρεάζει η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τη στοματική υγεία;

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας