Λεύκανση

Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή για τα δόντια διαδικασία, με την οποία μπορούμε να πετύχουμε εμφανή αλλαγή στο χρώμα τους κατά 6-8 τόνους της κλίμακας Vita.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις μεθόδους. Η μέθοδος λεύκανσης που θα επιλεγεί από τον κάθε ασθενή αποφασίζεται μετά από συζήτηση με τον οδοντίατρό του. Πιο συγκεκριμένα, η λεύκανση των δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, στο σπίτι ή συνδυαστικά.

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με την βοήθεια στης συσκευής λεύκανσης, η οποία ενεργοποιεί τον λευκαντικό παράγοντα για ταχύτερα αποτελέσματα.

Πριν τη λεύκανση ο ασθενής προετοιμάζεται με απομόνωση όλων των μαλακών ιστών του στόματος (χείλη, παρειές, ούλα), ώστε να διασφαλιστεί το ασφαλές της διαδικασίας και να ελαχιστοποιηθούν οι μετά τη λεύκανση ενοχλήσεις.

Λεύκανση  δοντιών στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με την κατασκευή από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο ειδικών εξατομικευμένων ναρθήκων (μασελάκια), τα οποία εφαρμόζουν άριστα στα δόντια και στα οποία τοποθετείται από τον ασθενή το λευκαντικό υλικό. Ο ασθενής φοράει τα εξατομικευμένα  μασελάκια για 14 περίπου ημέρες, επί 2-6 ώρες την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

FAQs

Τι είναι λεύκανση δοντιών;

Η διαδικασία της λεύκανσης δοντιών είναι μια χημική διαδικασία. Με τη λεύκανση αφαιρούνται οι δυσχρωμίες των δοντιών και το χρώμα τους γίνεται πιο ανοικτό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένα ήπιο διάλυμα λευκαντικού υλικού, συνήθως υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Το υλικό εφαρμόζεται στα δόντια και με την χρήση της ειδικής συσκευής λεύκανσης επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μία μόλις ώρα στο ιατρείο ή και στο σπίτι.

Τι προκαλεί τις δυσχρωμίες;

Α. Εξωγενείς παράγοντες: οι εξωγενείς παράγοντες αφορούν χρωστικές ουσίες που περιέχονται στο φαγητό και το ποτό. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό αποχρωματισμού των δοντιών ευθύνεται και ο καπνός.

Β. Ενδογενείς παράγοντες: τα δόντια είναι δυνατόν να αλλάξουν χρώμα μετά από:

  • Πιθανό τραυματισμό του δοντιού
  • Νέκρωση του πολφού
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως οι τετρακυλίνες κ.ά.  

Πόσο διαρκεί η λεύκανση δοντιών;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον βαθμό δυσχρωμίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε γενικές γραμμές διαρκεί μία ώρα στο ιατρείο ή 14 περίπου ημέρες στο σπίτι, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα.

Είναι ασφαλής διαδικασία;

Είναι ασφαλής τόσο για τα δόντια, όσο και για τα ούλα, εφόσον γίνεται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση οδοντιάτρου.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη λεύκανση δοντιών;

Αν και όπως προαναφέρθηκε, η λεύκανση δοντιών είναι μια ασφαλής διαδικασία, κάποια άτομα δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα στα οποία δεν συνιστάται η λεύκανση είναι:

  • Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν
  • Τα παιδιά
  • Άτομα με εξαιρετικά ευαίσθητα δόντια
  • Άτομα με αρκετές προσθετικές αποκαταστάσεις

Λεύκανση δοντιών & Παρενέργειες

Εμφάνιση ευαισθησίας για μία έως τρείς ημέρες χωρίς περαιτέρω συνέπειες, αφού μετά το πέρας τους η ευαισθησία εξαφανίζεται.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης έχει μέσο όρο διάρκειας τα 3 χρόνια. Το κάπνισμα και  η κατανάλωση καφέ μειώνουν τη χρονική αυτή διάρκεια στα 1 με 2 χρόνια. Επομένως, η διάρκεια της λεύκανσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διατροφικές συνήθειες. Στο χρόνο αυτό μπορεί να γίνει λεύκανση στο σπίτι για μία έως δύο ημέρες και να επανακτηθεί το αρχικό αποτέλεσμα.

Μάθετε περισσότερα για την αισθητική οδοντιατρική. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος Μιχάλης Τσιτσικόπουλος και η εξαιρετικά έμπειρη ομάδα του στο Dental Works βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν υπηρεσίες αισθητικής οδοντιατρικής υψηλών προδιαγραφών. Η συνεχής ενημέρωση των εξελίξεων στην Οδοντιατρική και των νέων τεχνικών σας εγγυώνται το χαμόγελο των ονείρων σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη λεύκανση δοντιών και μεταμορφώστε το χαμόγελό σας.

CTA

Επικοινωνήστε μαζί μας