Μονήρες εμφύτευμα

Οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ενός δοντιού ποικίλλουν. Λοιμώξεις, ασθένειες των ούλων, τραύμα ή και αφαίρεση ενός κατεστραμμένου δοντιού είναι ορισμένοι από αυτούς. Ως οδοντικό εμφύτευμα ορίζουμε έναν ριζόμορφο μεταλλικό άξονα, ο οποίος τοποθετείται στο οστό των γνάθων για να καλύψει το κενό ενός ή περισσότερων χαμένων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο. Όταν το τιτάνιο έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο οστό δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οστεοενσωμάτωση και περιγράφει τη δομική σύνδεση ανάμεσα στο οστό και το εμφύτευμα σε μικροσκοπικό επίπεδο. Όταν πρόκειται για απώλεια ενός δοντιού τότε αναφερόμαστε σε μονήρες εμφύτευμα.

Ποια είναι τα στάδια τοποθέτησης που πραγματοποιούνται;

Η διαδικασία τοποθέτησης του μονήρους εμφυτεύματος περιλαμβάνει τη χειρουργική και την προσθετική θεραπεία και γίνεται σε δύο στάδια:

 • 1. Στάδιο 1ο: Χειρουργική επέμβαση
 • Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση του μονήρους εμφυτεύματος γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τοποθετείται το μεταλλικό στήριγμα-βάση στο οστό της γνάθου. Καλείται χειρουργική επέμβαση διότι προϋποθέτει πρόσβαση στο οστούν της γνάθου μέσω της χρήσης εξιδεικευμένων εργαλείων σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Αν το εμφύτευμα αποκτήσει ικανοποιητική αρχική σταθερότητα , τότε η διαδικασία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με την τοποθέτηση σταθερού προσωρινού σταθερού δοντιού. Αν το εμφύτευμα δεν αποκτήσει ικανοποιητική αρχική σταθερότητα δεν τοποθετούμε άμεσα σταθερό δόντι και το εμφύτευμα παραμένει πλήρως καλυμμένο από τα ούλα μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης (2-6 μήνες). Στη συνέχει το εμφύτευμα αποκαλύπτεται στο στόμα με μία μικρή τομή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της προσθετικής επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.  
 • Στάδιο 2ο: Προσθετική θεραπεία
 • Κατά την προσθετική θεραπεία τοποθετείται πάνω από το εμφύτευμα μια μικρή βάση (abutment). Αργότερα, πάνω σε αυτή τη βάση θα εφαρμοστεί η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή μπορεί να είναι ολοκεραμική (σκελετός από ζιρκόνιο και εξωτερικά πορσελάνη) ή μεταλλοκεραμική (μεταλλικός σκελετός και εξωτερικά πορσελάνη). Ακόμα η προσθετική αποκατάσταση επί του εμφυτεύματος μπορεί είτε να βιδωθεί, είτε να συγκολληθεί σε αυτό.

  Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται τρεις συνεδρίες για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης.

  1η Συνεδρία

  • Λήψη ιατρικού-οδοντιατρικού ιστορικού.
  • Ακτινογραφική και κλινική εξέταση
  • Προσδιορισμός των στόχων της θεραπείας

  2η Συνεδρία

  • Παρουσίαση πλάνου θεραπείας
  • Προ-χειρουργική θεραπεία (εάν κρίνεται απαραίτητο)
  • Προετοιμασία και κατασκευή της άμεσης αποκατάστασης

  3η Συνεδρία

  • Τοποθέτηση μονήρους εμφυτεύματος
  • Τοποθέτηση προσωρινής αποκατάστασης

  Μετά από ένα διάστημα 2-6 μηνών, τοποθετείται η οριστική προσθετική αποκατάσταση.

  Πώς πρέπει να φροντίζετε το εμφύτευμά σας;

  Η φροντίδα ενός οδοντικού εμφυτεύματος είναι σημαντική και απαιτητική. Ένα εμφύτευμα δεν παρουσιάζει κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας διότι δεν έχει οδοντική ουσία. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να παρουσιάσει περιεμφυτευματίτιδα, μια φλεγμονή των ιστών γύρω από το μονήρες εμφύτευμα. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση και εν τέλει απώλεια του ιστού, το οποίο στηρίζει το εμφύτευμα έως ότου το εμφύτευμα αρχίζει να κουνιέται και πρέπει να αφαιρεθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το εμφύτευμά σας και να εξασφαλίσετε ότι θα έχει διάρκεια στο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται:

  • Σωστό βούρτσισμα δοντιών
  • Χρήση οδοντικού νήματος
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο
  • Μεσοδόντια βουρτσάκια στη σωστή διάσταση 
  Μονήρες εμφύτευμα – Διάρκεια ζωής

  Η διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φροντίδα του ασθενούς. Μακρόχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα για πάνω από 30 χρόνια. Αυτό προϋποθέτει μια καλά προσχεδιασμένη θεραπεία από τον έμπειρο Χειρουργό – Οδοντίατρο, τακτικός προληπτικός επανέλεγχος και καλή φροντίδα του εμφυτεύματος από τον ασθενή.

  Ο Χειρουργός Οδοντίατρος – Εμφυτευματολόγος Τσιτσικόπουλος Μιχαήλ με εξειδίκευση στα Οδοντικά Εμφυτεύματα θα δημιουργήσει για εσάς ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και θα σας χαρίζει ξανά ένα πανέμορφο χαμόγελο. Επικοινωνήστε μαζί του για να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού και να λύσετε όλες τις απορίες σας!

  CTA

  Επικοινωνήστε μαζί μας