5 βασικοί λόγοι που ματώνουν τα ούλα σας

Αν βλέπετε συστηματικά αίμα στα ούλα την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας, δεν θα πρέπει να το παραβλέψετε καθώς αποτελεί ένδειξη συνήθως κάποιας ασθένειας των ούλων (π.χ ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.). 

Τα βακτήρια και η οδοντική πλάκα που προκαλούν τις εν λόγω παθήσεις δεν είναι μόνο επικίνδυνα για την στοματική σας υγεία αλλά μπορούν να σχετιστούν και με άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, το έμφραγμα, η στεφανιαία νόσος κ.α.Σίγουρα οι λόγοι που ματώνουν τα ούλα σας απαιτεί διάγνωση από οδοντίατρο αλλά παρακάτω μπορείτε να πληροφορηθείτε για 5 συχνούς λόγους που συμβαίνει αυτό.

Μη τακτικό βούρτσισμα

Αν δεν πλένετε τα δόντια σας τακτικά , καλό είναι να λάβετε υπόψη το εξής: αρκούν 24 ώρες προκειμένου τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια να δημιουργήσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα, σε ορισμένες περιπτώσεις.Εάν όμως, παρόλο που βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, τα ούλα σας συνεχίζουν να ματώνουν, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Ορμονικές διαταραχές

Όταν το ορμονικό σύστημα μεταβάλλεται π.χ στην εφηβεία ή στην εγκυμοσύνη, είστε πιο επιρρεπείς στην δημιουργία πλάκας , η οποία ευθύνεται για την αιμορραγία στα ούλα. Μην αμελείτε ποτέ την στοματική σας υγιεινή και αν το πρόβλημα επιμένει , απευθυνθείτε στον ειδικό.

Παρενέργειες από φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ξηροστομία με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια του στόματος , τα ούλα να μολύνονται να πρήζονται και να ματώνουν. 

Χρόνιες παθήσεις

Ο διαβήτης ή ασθένειες όπως το HIV, μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν ανάμεσα στα άλλα και πρήξιμο και μάτωμα των ούλων. Αν παρατηρείτε πως η αιμορραγία δεν σταματάει , καλό είναι να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας και να προχωρήσετε σε εξετάσεις.

Κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος

Αν η διατροφή σας είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και η ποιότητα του ύπνου σας κακή, να ξέρετε πως οι ειδικοί τονίζουν πως πέφτει η άμυνα του οργανισμού και είστε πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές.Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς και να καταναλώνετε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

πηγή: health4you.gr

CTA

Αφήστε μια απάντηση