Τι προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο σας;

Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ίσως αφορά και εσάς. Πολλές φορές μάλιστα, όσοι έχουν αυτήν την βλαβερή συνήθεια, δεν το καταλαβαίνουν καν!

Ποιος είναι ο λόγος να ταλαιπωρείτε την γνάθο σας και αν “κακοποιείτε” τα δόντια σας; Oι ειδικοί ισχυρίζονται πως πίσω απ’όλα κρύβεται το άγχος και η ένταση της ημέρας. Η Ο βρυγμός ,η επιστημονική ονομασία για το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί φυσικά να προκαλείται και από διαφορετικά αίτια, όπως προβλήματα στην γνάθο κ.α

Το φαινόμενο είναι συχνό ανάμεσα στους ενήλικες, με ένα ποσοστό 10%-20% των ενήλικων να το κάνει συστηματικά, σύμφωνα με στοιχεία του  καθηγητής  Oδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sunil Wadhwa.

Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις πως έχετε και εσείς αυτήν την συνήθεια;

Σίγουρα ο σύντροφος σας  θα έχει αφουγκραστεί τον διαπεραστικό ήχο μέσα στην νύχτα , διαφορετικά αυτός που θα σας αποκαλύψει την αλήθεια είναι ο οδοντίατρός σας! Αν πάλι ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή πόνο στο σαγόνι και γενικότερα στο στόμα, ίσως κάτι να υποψιαστείτε από μόνοι σας.

Το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι ανησυχητικό αλλά μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών,  πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

Πως θα προστατεύσετε τα δόντια και την γνάθο σας

Αν καταφέρετε να έχετε μια πιο ήρεμη καθημερινότητα, τότε ίσως και τα βράδια σας να είναι πιο ήρεμα. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να σας κατασκευάσει ένα ειδικό μασελάκι το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και θα σας εμποδίζει να τρίζετε τα δόντια σας, με αποτέλεσμα να κόψετε σταδιακά αυτήν την κακιά συνήθεια.

πηγή: health4you.gr

CTA

Αφήστε μια απάντηση