Τι θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την οδοντική εμφύτευση

Η τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να είναι μία πολύ απλή ή περισσότερο σύνθετη διαδικασία. Η μετά-χειρουργική φροντίδα είναι πολύ σημαντική, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης ή άλλων συμβαμάτων.

Συνοπτικές οδηγίες

  • Αποφύγετε έντονες στοματοπλύσεις την ημέρα του χειρουργείου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναρξη αιμορραγίας (διάλυση και απομάκρυνση του αιματικού θρόμβου).
  • Τοποθετήστε πάγο στην πλευρά της επέμβασης.
  • Λάβετε τα φάρμακα, που σας συστήθηκαν το συντομότερο δυνατό.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες σας την ημέρα του χειρουργείου.
  • Μην καπνίσετε.
  • Μην καταναλώσετε αλκοόλ.

Αναλυτικές οδηγίες

Αιμορραγία:
Η άσκηση πίεσης μέσω μίας γάζας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανής αιμορραγίας μετά το χειρουργείο. Αυτή η πίεση κρατάει τα ούλα σε στενή επαφή με το οστό και περιορίζει την αιμορραγία κάτω από τα ούλα γύρω από τα εμφυτεύματα. Περιορισμένη αιμορραγία ή ροζ χρώμα στο σάλιο είναι φυσιολογικά.
Μεγαλύτερη αιμορραγία (το στόμα γεμίζει με αίμα) αντιμετωπίζεται με πίεση μέσω της γάζας για 30 περίπου λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, δαγκώστε ένα βρεγμένο φακελάκι τσάι. Εν συνεχεία μείνετε με τον κορμό σε όρθια στάση, χαλαρώστε, περιορίστε κάθε δραστηριότητα και ασκείστε πίεση στη γάζα, χωρίς να μιλάτε ή να μασάτε.

Οίδημα (Πρήξιμο)
Το οίδημα είναι φυσιολογικά αναμενόμενο στην περιοχή του χειρουργείου. Για να περιοριστεί το οίδημα εφαρμόσατε πάγο εξωτερικά στην περιοχή της επέμβασης. Το οίδημα θα εμφανιστεί την επόμενη μέρα και θα είναι πιο έντονο τη δεύτερη και τρίτη μέρα, μετά το χειρουργείο. Τα επιθέματα πάγου θα εφαρμοστούν (15 λεπτά πάνω και 15 λεπτά εκτός επαναλαμβανόμενα) το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της επέμβασης. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά, ο πάγος δεν έχει καμία ωφέλεια. Τριάντα έξι ώρες μετά το χειρουργείο η εφαρμογή ζεστών και υγρών επιθεμάτων μπορεί να μειώσει το οίδημα. Εάν το οίδημα επιμένει αξιολογείται ανάλογα. Έντονα κόκκινο, σκληρό στην σύσταση, θερμό οίδημα, το οποίο μεγαλώνει, ίσως δείχνει μόλυνση. Αυτό συνήθως αναπτύσσεται την τρίτη ή τέταρτη μέρα, οπότε και θα περίμενε κανείς το οίδημα να υποχωρήσει. Εάν αυτό συμβεί καλέστε μας.

Θερμοκρασία

Είναι φυσιολογικό να εμφανίσετε ήπιο πυρετό.

Πόνος

Ο πόνος είναι φυσιολογικός για 4-5 μέρες και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τα παυσίπονα που σας συνταγογραφήθηκαν.

Λήψη συνταγογραφημένων φαρμάκων

  • Παυσίπονα:  σύμφωνα με τις οδηγίες
  • Αντιβιοτικά: σύμφωνα με τι οδηγίες

Διατροφή

Πίνετε πολλά υγρά

Λάβετε μαλακές τροφές και κρύες.

Μην μασήστε στην περιοχή της επέμβασης.

Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι. Αποφύγετε ζεστά ποτά. Αποφύγετε τροφές που κολλάνε στα δόντια ή περιέχουν μικρά κομματάκια (πχ. σπόροι), τα οποία θα μπορούσαν να τραυματίσουν και να μολύνουν την περιοχή της επέμβασης.

Οδοντική φροντίδα

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την καλή επούλωση. Βουρτσίστε τα δόντια από την πρώτη κιόλας μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε μαλακές κινήσεις και αποφύγετε την περιοχή της επέμβασης.

Διαλύστε μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε χλιαρό νερό και ανακατέψτε, ώστε να παρασκευάσετε αλατόνερο. Κάντε στοματοπλύσεις με αυτό 4-5 φορές την ημέρα, ειδικά μετά το φαγητό. Συνεχίστε για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Προσέξτε το αλατόνερο να μην είναι ζεστό, όταν το χρησιμοποιείτε.

Κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, από το πρώτο βράδυ της επέμβασης.

Εφαρμόστε γέλη (gel) χλωρεξιδίνης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, από το πρώτο βράδυ της επέμβασης.

Συνεχίστε τις πλύσεις και το gel δύο φορές την ημέρα από την επόμενη μέρα και μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων τουλάχιστον.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα καθυστερεί σημαντικά την επούλωση και μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία του ούλων και του οστού. Διακόψτε το κάπνισμα για τις επόμενες ημέρες.

Δραστηριότητα

Περιορίστε τη φυσική δραστηριότητα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας από την επομένη κιόλας ημέρα.

Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο κ. Μιχάλη Τσιτσικόπουλο στο 210 6231441  για να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

CTA

Αφήστε μια απάντηση