Πέντε τρόφιμα για γερά δόντια και ούλα

Τα δόντια και η κατάσταση των ούλων σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την συνολική κατάσταση της υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών.

Ένας τρόπος για τη διαφύλαξη της στοματικής υγιεινής είναι η σωστή διατροφή.

Τα 5 τρόφιμα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ούλα και τα δόντια σας γερά.

Πράσινο Τσάι (κατεχίνες)

Οι κατεχίνες που εντοπίζονται και στο πράσινο τσάι καταπολεμούν τις φλεγμονές και συμβάλλουν στον περιορισμό των βακτηριακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα ιαπωνικής μελέτης, οι άνδρες που πίνουν πράσινο τσάι τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντική νόσο, σε σύγκριση με όσους πίνουν πιο σπάνια. Άλλη μελέτη έχει καταδείξει ότι τόσο άνδρες όσο και οι γυναίκες, που πίνουν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορεί να έχουν απώλεια λιγότερων δοντιών αργότερα στη ζωή τους.

Φράουλες και Ακτινίδια (βιταμίνη C)

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ιστού των ούλων, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη της φθοράς του κολλαγόνου. Χωρίς αυτό, τα ούλα γίνονται πιο ευάλωτα στην περιοδοντική νόσο.

Ξηροί καρποί (πρωτεΐνη)

Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, και προσφέρουν μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για γερά δόντια όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, και το σημαντικότερο όλων, ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τα δόντια.

Μήλα (φυτικές ίνες)

Οι φυτικές ίνες βοηθούν καθαρίζουν την επιφάνεια των δοντιών, κατά τη μάσηση, απομακρύνοντας τα βακτήρια, σαν να βουρτσίζατε τα δόντια σας. Όπως έχει προκύψει από έρευνες, μασώντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες καταστρέφεται η οδοντική πλάκα που έχει σχηματιστεί πρόσφατα, και αποτρέπεται ο σχηματισμός νέας.

Κρεμμύδια (αντιμικροβιακές ενώσεις)

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κορέας επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης τεσσάρων στελεχών βακτηρίων, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

CTA

Αφήστε μια απάντηση