Έρευνα: Φτωχή η στοματική υγεία των αθλητών, παρά τις προσπάθειές τους

Οι αθλητές παγκοσμίου επιπέδου έχουν υψηλά ποσοστά οδοντό-στοματολογικών προβλημάτων, παρότι βουρτσίζουν πιο συχνά  τα δόντια τους από τον μέσο άνθρωπο.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, British Dental Journal, δίνουν έμφαση στην δυνατότητα βελτίωσης, αφού οι περισσότεροι αθλητές εξέφρασαν ενδιαφέρον στο να βελτιώσουν την στοματική τους υγιεινή, προκειμένου να προάγουν την στοματική τους υγεία.

Η έρευνα του UCL Eastman Dental Institute, περιέλαβε 352 Ολυμπιονίκες και επαγγελματίες αθλητές, που δραστηριοποιούνται σε 11 διαφορετικά αθλήματα, όπως ποδηλασία, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, κωπηλασία, στίβο και άλλα.

Στους εξεταζόμενους έγινε οδοντιατρικός έλεγχος που κατέγραψε την τερηδόνα, νόσους των ούλων και την διάβρωση των δοντιών. Επίσης, οι ερευνητές ρώτησαν τους αθλητές τι περιελάμβανε η καθημερινή στοματική τους φροντίδα.

Ο οδοντιατρικός έλεγχος κατέγραψε σημαντικά ποσοστά οδοντο-στοματολογικής παθολογίας, όπως:

  1. Οι μισοί περίπου αθλητές είχαν χαλασμένα δόντια που χρειάζονταν θεραπεία.
  2. Η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών παρουσίαζε πρώιμα σημάδια περιοδοντικής νόσου.

Επίσης, το ένα τρίτο των αθλητών ανέφερε ότι η στοματική τους υγεία είχε αρνητική επίπτωση στην προπόνηση και τις επιδόσεις τους.

Το 94% των αθλητών ανέφερε ότι βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και το 44% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού συστηματικά (και τα δύο ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά του γενικού πληθυσμού, 75% και 21 % αντίστοιχα).

Ενεργειακά ποτά και μπάρες η «πηγή» του προβλήματος

 «Διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των αθλητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα, επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά, δεν καπνίζουν και ακολουθούν καλή διατροφή», ανέφερε η ερευνήτρια Dr. Julie Gallagher.

«Παρόλα αυτά καταναλώνουν αθλητικά ποτά, μπάρες και τζελ τα οποία περιέχουν ζάχαρη που αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας. Επίσης η οξύτητα των παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης».

Ευρήματα προηγουμένων ερευνών, αναφέρουν επίσης φτωχή στοματική υγεία λόγω ξηροστομίας, σε αθλητές που προπονούνται πολύ έντονα.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε την αρνητική επίδραση της κατανάλωσης ζαχαρούχων και χαμηλής οξύτητας σκευασμάτων, ακόμα και σε ασθενείς που τηρούν σωστά τα πρωτόκολλα στοματικής υγιεινής και επανακλήσεων στον οδοντίατρο.

Journal Reference:

1.Julie Gallagher, Paul Ashley, Aviva Petrie & Ian Needleman. Oral health-related behaviours reported by elite and professional athletesBritish Dental Journal, 2019 DOI: 10.1038/s41415-019-0617-8

Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο κ. Μιχάλη Τσιτσικόπουλο στο 210 6231441  για να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

CTA

Αφήστε μια απάντηση