Τα δόντια λειτουργούν σαν «αρχείο» της ζωής
Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα δόντια αποτελούν ένα μόνιμο και αξιόπιστο βιολογικό αρχείο για την ζωή ενός ατόμου, από την διάπλαση των δοντιών μέχρι τον θάνατο του.
Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα δόντια αποτελούν ένα αξιόπιστο βιολογικό αρχείο της ζωή ενός ατόμου. Η εργασία της ομάδας, παρέχει νέα δεδομένα σχετικά με την επίδραση γεγονότων, όπως η αναπαραγωγή ή ο εγκλεισμός, σε έναν οργανισμό.
«Τα αποτελέσματα, καθιστούν σαφές, ότι ο ανθρώπινος σκελετός δεν είναι ένα στατικό όργανο, αλλά ένα δυναμικό», εξηγεί η Paola Cerrito, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και βασικός συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Scientific Reports”.
Η έρευνα εστίασε στην οστεΐνη, τον οδοντικό ιστό που καλύπτει την ρίζα των δοντιών. Η οστεΐνη σχηματίζει κυκλικά στρώματα με τον χρόνο, παρόμοια με τους δακτυλίους του κορμού ενός δέντρου, από την στιγμή που το δόντι ανατέλλει στο στόμα.
Ένας εκ των μελετητών, ο Timothy G. Bromage, αναφέρει: «Η ανακάλυψη ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωής ενός ατόμου καταγράφονται σε αυτόν το ελάχιστα μελετημένο ιστό (οστεΐνη), πρόκειται να φέρει την οστεΐνη στο κέντρο πολλών συζητήσεων σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους».
Η μελέτη του Scientific Reports εξέτασε την υπόθεση ότι γεγονότα όπως η αναπαραγωγή και η εμμηνόπαυση στις γυναίκες ή ο εγκλεισμός/ φυλάκιση και συστηματικές ασθένειες στους άνδρες και τις γυναίκες, προκαλούν μόνιμες αλλαγές στην μικροδομή της οστεΐνης και αυτές οι αλλαγές μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια χρονικά.
«Η μικροδομή της οστεΐνης, όπως είναι ορατή μόνο στη μικροσκοπική εξέταση, μπορεί να αποκαλύψει την υποκείμενη δομή των ινών και τα συστατικά που συνιστούν την ύλη αυτού του ιστού του δοντιού», σημειώνει η Cerrito.
Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 50 ανθρώπινα δόντια, ηλικιών 25 έως 69, τα οποία συλλέχθηκαν από ανθρώπινους σκελετούς με γνωστό ιατρικό ιστορικό και τρόπο ζωής, όπως ηλικία, ασθένειες και μετακινήσεις (π.χ. από αγροτικές σε αστικές περιοχές).
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν απεικονιστικές τεχνικές οι οποίες προέβαλαν ζώνες ή δακτυλίους οστεΐνης και σύνδεσαν κάθε μία από αυτές τις ζώνες με διαφορετικά στάδια της ζωής των ατόμων, αποκαλύπτοντας έτσι σύνδεση μεταξύ του σχηματισμού της οστεΐνης και γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της ζωής τους.
«Ένα δόντι δεν είναι στατικό και παθητικό τμήμα ενός σκελετού, αλλά συνεχώς προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται σε φυσιολογικές διαδικασίες», αναφέρει η Cerrito.
«Όπως ακριβώς γίνεται με τους δακτυλίους του κορμού ενός δέντρου, μπορούμε να μελετήσουμε τους δακτυλίους των δοντιών, συνεχώς αυξανόμενων στρωμάτων οδοντικού ιστού στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Αυτοί οι δακτύλιοι αποτελούν αξιόπιστο αρχείο των φυσιολογικών εμπειριών, όπως εγκυμοσύνες, ασθένειες, χρόνιος εγκλεισμός, εμμηνόπαυση και άλλα, τα οποία αφήνουν ανεξίτηλο, χαρακτηριστικό σημάδι.
Πηγή: New York University
Journal Reference: Paola Cerrito, Shara E. Bailey, Bin Hu, Timothy G. Bromage. Parturitions, menopause and other physiological stressors are recorded in dental cementum microstructure. Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 1038/s41598-020-62177-7.
Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο κ. Μιχάλη Τσιτσικόπουλο στο 210 6231441 για να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.