Τα χαλασμένα δόντια τι προκαλούν και πώς αποκαθίστανται;
Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα τα δόντια θα παραμείνουν ακέραια και λειτουργικά εφ’ όρου ζωής. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας διαφόρων δυσμενών καταστάσεων ή λανθασμένων πρακτικών από την πλευρά του ασθενούς κάποιο δόντι ή περισσότερα του ενός δόντια ενδέχεται να χαλάσουν. Τα χαλασμένα δόντια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη στοματική και γενική υγεία, προκαλώντας πόνο, διάφορα προβλήματα και λειτουργικούς περιορισμούς. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, οι συνέπειες μπορεί να είναι από σοβαρές έως και επικίνδυνες. Τα χαλασμένα δόντια όμως τι προκαλούν και τι πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της στοματικής λειτουργίας, της αισθητικής και της ποιότητας ζωής;
Τα χαλασμένα δόντια τι προκαλούν;
Η απώλεια μεγάλου μέρους της δομής ενός δοντιού έχει σοβαρές επιπτώσεις. Αρχικά, αν αναρωτιέστε τα χαλασμένα δόντια τι προκαλούν, η πιο διαδεδομένη απάντηση είναι έντονο πόνο και δυσφορία, που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή του ατόμου, επηρεάζοντας τη μάσηση, την ομιλία και την αυτοπεποίθηση. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί είτε ως οξύς σε περιπτώσεις τραυματισμού, είτε ως χρόνιος, λόγω παρατεταμένης φθοράς του δοντιού.
Ένα σοβαρά κατεστραμμένο δόντι ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης. Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αποστήματος, προκαλώντας έντονο πόνο, οίδημα, ακόμα και συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό. Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρών καταστάσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις και επιδείνωση του διαβήτη.
Τα σοβαρά κατεστραμμένα δόντια, ειδικά εκείνα με βαθιά τερηδόνα ή ρωγμές που εκθέτουν τον πολφό, επιτρέπουν τη διείσδυση βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντικά αποστήματα, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν στους γύρω ιστούς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Επίσης, τα χαλασμένα δόντια συγκρατούν βακτήρια και πλάκα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Η προχωρημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και περαιτέρω αποσταθεροποίηση των δοντιών.
Τα σοβαρά κατεστραμμένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη σύγκλειση των γνάθων, οδηγώντας σε διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), υπερβολική φθορά άλλων δοντιών και δυσκολίες στη μάσηση.
Εάν τα μπροστινά δόντια είναι χαλασμένα, επηρεάζεται η εμφάνιση ολόκληρου του προσώπου, η αυτοπεποίθηση του ατόμου και η ψυχολογική του ευημερία. Η απώλεια δοντιών μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη χαλάρωση του προσώπου λόγω απορρόφησης του οστού της γνάθου.
Τι επιλογές αποκατάστασης υπάρχουν;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για τη διαχείριση των χαλασμένων δοντιών. Αν η βλάβη εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποκαταστάσεις όπως τα σφραγίσματα και οι στεφάνες. Ωστόσο, αν η βλάβη είναι εκτεταμένη και το δόντι δεν μπορεί να διατηρηθεί, η εξαγωγή του αποτελεί αναπόφευκτη επιλογή. Η αποκατάσταση της στοματικής λειτουργίας μετά την εξαγωγή ενός ή πολλαπλών δοντιών επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Μάλιστα, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τις ανάγκες του ασθενούς επιλέγεται και η κατάλληλη τεχνική. Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, όπως:
- Μονήρες εμφύτευμα σε περίπτωση απώλειας ενός μόνο δοντιού. Έτσι το εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού, προσφέροντας σταθερότητα και αισθητική αποκατάσταση.
- Πολλαπλά οδοντικά εμφυτεύματα εάν υφίσταται απώλεια πολλαπλών δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να τοποθετηθούν δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα που θα στηρίξουν γέφυρες ή επιμέρους στεφάνες.
- Για ασθενείς με ολική νωδότητα, μπορεί να εφαρμοστεί μια σταθερή οδοντοστοιχία που αγκιστρώνεται πάνω σε εμφυτεύματα, προσφέροντας άνεση και φυσική αίσθηση των δοντιών.
Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται χειρουργικά υπό τοπική αναισθησία. Το εμφύτευμα, κατασκευασμένο από βιοσυμβατό τιτάνιο, ενσωματώνεται στο οστό μέσω της διαδικασίας της οστεοενσωμάτωσης, η οποία διαρκεί 2-6 μήνες. Αν το εμφύτευμα διαθέτει επαρκή αρχική σταθερότητα, μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα ένα προσωρινό δόντι. Μετά την πλήρη οστεοενσωμάτωση, προσαρμόζεται η προσθετική αποκατάσταση, που μπορεί να είναι μεταλλοκεραμική ή ολοκεραμική, προκειμένου να εξασφαλιστεί φυσική εμφάνιση και μακροχρόνια αντοχή.
Εάν αναρωτιέστε τα χαλασμένα δόντια τι προκαλούν, η απάντηση είναι αρκετά ζητήματα τα οποία μπορούν να αποβούν έως και απειλητικά για την ευημερία και τη γενική υγεία του ασθενούς. Τα σοβαρά κατεστραμμένα δόντια μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη στοματική και γενική υγεία. Η εξαγωγή και αντικατάστασή τους με εμφυτεύματα αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις την πιο αξιόπιστη και σύγχρονη λύση. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος για εμφυτεύματα στην Κηφισιά Δρ. Μιχαήλ Τσιτσικόπουλος μπορεί να σας προσφέρει άριστη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες και άκρως αποτελεσματικές μεθόδους.