Σταθερή οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα: Μια άριστη λύση για την απώλεια δοντιών

Η απώλεια όλων των δοντιών είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, προκαλώντας λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στη μάσηση και την φώνηση, αλλά και αισθητικά. Οι παραδοσιακές κινητές οδοντοστοιχίες (μασέλες), ενώ παρέχουν μια άμεση λύση για τα ελλείποντα δόντια, συχνά συνοδεύονται από περιορισμούς όπως μειωμένη σταθερότητα και ελαττωμένη μασητική ικανότητα. Εναλλακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα, η οποία προσφέρει  βελτιωμένη λειτουργικότητα κι αισθητική, είναι η σταθερή οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα (All on 4). Ο συγκεκριμένος τύπος οδοντοστοιχίας ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν χάσει όλα τους τα δόντια, στην πάνω ή / και στην κάτω γνάθο. Γενικότερα, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της επανορθωτικής οδοντιατρικής, προσφέροντας στους ασθενείς με ελλείποντα δόντια μια λειτουργική και αισθητική επιλογή που μιμείται στενά τη φυσική εικόνα των δοντιών.

Ποια είναι η διαδικασία

Η σταθερή ή επένθετη οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα εφαρμόζεται για να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς των παραδοσιακών οδοντοστοιχιών και των πολύπλοκων, χρονοβόρων διαδικασιών τοποθέτησης πολλαπλών οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καθορίζονται με ακρίβεια μετά από ενδελεχή προ-εγχειρητικό διαγνωστικό σχεδιασμό, ώστε η προσθετική αποκατάσταση που ακολουθεί, να προσφέρει άριστη μασητική λειτουργία και σύγκλειση, εξαίρετη αισθητική και ευκολία στην συντήρηση. Την ημέρα της επέμβασης, διενεργείται στρατηγική τοποθέτηση τεσσάρων οδοντικών εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου, τα οποία χρησιμεύουν ως στηρίγματα για την κινητή οδοντοστοιχία. 

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων συνεπάγεται εντυπωσιακή βελτίωση τόσο στη στήριξη όσο και τη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας. Η σταθεροποίηση και η βελτιωμένη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας μάλιστα επιτυγχάνεται με την βοήθεια ειδικών συνδέσμων. Μία προσωρινή, συμβατική οδοντοστοιχία τοποθετείται την ημέρα της επέμβαση. Μετά από μια περίοδο επούλωσης, συνήθως 3-6 μήνες, η προσωρινή οδοντοστοιχία αντικαθίσταται με μια μόνιμη οδοντοστοιχία, η οποία «κουμπώνει» πάνω στα εμφυτεύματα.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η σταθερή οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα

Η σταθερή ή επένθετη οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί το διαθέσιμο οστό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαλείφοντας συχνά την ανάγκη για διαδικασίες οστικής μεταμόσχευσης και μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Οι ασθενείς που επιλέγουν αυτή την μέθοδο απολαμβάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένη οστική απορρόφηση, βελτιωμένη λειτουργικότητα κατά την μάσηση και την ομιλία, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη εξοικείωση, καθώς και αυξημένη άνεση χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για κόλλα συγκράτησης. Αυτή η λύση προσφέρει μία οικονομική επιλογή με ευκολία στη φροντίδα, καθώς η οδοντοστοιχία μπορεί να αφαιρεθεί για να καθαριστεί και να τοποθετηθεί πίσω στη θέση της με ασφάλεια και άνεση.

Η επένθετη οδοντοστοιχία αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της επανορθωτικής οδοντιατρικής, παρέχοντας μια βιώσιμη, αποτελεσματική λύση για ασθενείς με απώλεια δοντιών. Η τεχνική προσφέρει πολλά οφέλη και απαιτεί ακριβή σχεδιασμό και εκτέλεση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από ειδικό. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος για εμφυτεύματα στην Κηφισιά Δρ. Μιχαήλ Τσιτσικόπουλος, διαθέτει μακρά εμπειρία στην Αισθητική Οδοντιατρική και τα Οδοντικά Εμφυτεύματα, ενώ είναι εξειδικευμένος σε θεραπείες ολικής αποκατάστασης στόματος με εμφυτεύματα.

CTA