Περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών: Επιλογές αποκατάστασης
Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που πλήττει τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια δοντιών. Μάλιστα, η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί όχι μόνο με την απώλεια δοντιών, αλλά και με διάφορα συστηματικά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και δυσμενείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη. Ευτυχώς, με την πρόοδο των οδοντιατρικών επεμβάσεων και της τεχνολογίας, τα άτομα με ελλείποντα δόντια σήμερα έχουν πολλές επιλογές για την ανάκτηση ενός όμορφου, λειτουργικού χαμόγελου.
Πώς η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε απώλεια δοντιών;
Η περιοδοντίτιδα συνήθως εξελίσσεται αργά. Το πρώιμο στάδιο της νόσου είναι η ουλίτιδα. Η ουλίτιδα συνιστά φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλεί πρήξιμο, κοκκινίλα καθώς και αιμορραγία των ούλων. Η αιμορραγία μπορεί να προκαλείται από το φαγητό και το βούρτσισμα, μπορεί και να είναι αυτόματη. Η ουλίτιδα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα στους περιοδοντικούς ιστούς και περιλαμβάνει και το οστό. Η προσβολή και απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια μπορεί να εκδηλωθεί με αυξημένη κινητικότητα των δοντιών και σε τελικό στάδιο με απώλεια των δοντιών.
Προκειμένου βέβαια η περιοδοντίτιδα να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, συμβαίνουν διάφορες διεργασίες. Αρχικά, το πρόβλημα ξεκινά από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν τοξίνες και ένζυμα που βλάπτουν τους περιοδοντικούς ιστούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα έπειτα αντιδρά σε αυτή τη βακτηριακή συσσώρευση, πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή του συνδετικού ιστού και του φατνιακού οστού, που είναι κρίσιμα για τη στήριξη των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, η φλεγμονώδης αυτή αντίδραση οδηγεί στην αποδόμηση των ινών κολλαγόνου στον περιοδοντικό σύνδεσμο. Αυτή η καταστροφή του συνδετικού ιστού αποδυναμώνει τη σύνδεση του δοντιού με το φατνιακό οστό, προκαλώντας τη δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων, όπου μπορεί να συσσωρευτεί περισσότερη πλάκα και βακτήρια. Καθώς το οστό γύρω από τα δόντια απορροφάται, τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους και γίνονται χαλαρά. Καθώς η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται, η καταστροφή του περιοδοντικού συνδέσμου και του φατνιακού οστού οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα των δοντιών. Σε προχωρημένα στάδια, τα δόντια μπορεί να γίνουν τόσο χαλαρά που να μην μπορούν πλέον να λειτουργούν αποτελεσματικά στη μάσηση και στην ομιλία, γεγονός που οδηγεί τελικά στην απώλειά τους.
Συνέπειες της απώλειας δοντιών εξαιτίας της περιοδοντίτιδας
Σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα προκαλέσει απώλεια δοντιών, εμφανίζονται πολλές και άκρως δυσμενείς για την καθημερινότητα του ασθενούς συνέπειες, οι οποίες είναι τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές. Αρχικά, η απώλεια δοντιών επηρεάζει την ικανότητα σωστής μάσησης των τροφών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και γαστρεντερικά προβλήματα. Η απώλεια των οπίσθιων δοντιών (γομφίων) είναι ιδιαίτερα επιζήμια στη μασητική λειτουργία. Παράλληλα, η απώλεια των πρόσθιων δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην ομιλία, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Η απώλεια δοντιών, ιδιαίτερα στην πρόσθια περιοχή, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην αισθητική του προσώπου και στην αυτοεκτίμηση. Μάλιστα, η απουσία δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της δομής του προσώπου, δίνοντας μια πρόωρα γερασμένη εμφάνιση.
Επιλογές αποκατάστασης μετά την απώλεια δοντιών
Σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα προκαλέσει απώλεια δοντιών, υπάρχουν αρκετές επιλογές αποκατάστασης για την επαναφορά της λειτουργικότητας και της αισθητικής. Η επιλογή της αποκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των δοντιών που έχουν χαθεί, η κατάσταση των υπόλοιπων δοντιών και του οστού και όχι μόνο. Η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που χάθηκαν είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο, ένα υλικό γνωστό για την αντοχή και τη βιοσυμβατότητά του, και τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου για να λειτουργήσουν ως τεχνητές ρίζες δοντιών. Η επέμβαση για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.
Αφού τα εμφυτεύματα ενσωματωθούν με το οστό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, μπορούν να στηρίξουν στεφάνες, γέφυρες ή ακόμα και σταθερές οδοντοστοιχίες. Το αποτέλεσμα είναι άριστο και με διάρκεια στο χρόνο. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν ακόμα και να διαρκέσουν μια ζωή. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος για Εμφυτεύματα στην Κηφισιά Δρ. Μιχαήλ Τσιτσικόπουλος αποκαθιστά την απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας με το βέλτιστο ανά περίπτωση τρόπο, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες και άκρως αποτελεσματικές μεθόδους.