Οδοντικά εμφυτεύματα ή κινητή οδοντοστοιχία;

Η απώλεια των δοντιών είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στοματική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Το συγκεκριμένο ζήτημα θέτει σημαντικά εμπόδια στην καθημερινή ζωή του ασθενή, όχι μόνο από αισθητικής, αλλά κατά βάση από λειτουργικής άποψης. Η αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων αποκατάστασης των δοντιών που λείπουν είναι βασικό ζήτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο τομέας της οδοντικής εμφυτευματολογίας. Δύο είναι οι βασικές επιλογές που έχει ένας ασθενής που έχει χάσει πολλά ή και όλα του τα δόντια. Η πρώτη είναι η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα και η δεύτερη είναι η κινητή οδοντοστοιχία.

Οδοντικά εμφυτεύματα: Πώς λειτουργούν

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί άξονες που λειτουργούν ως τεχνητές ρίζες δοντιών, προσφέροντας μια σταθερή βάση για τη μετέπειτα αποκατάσταση με στεφάνες (θήκες) ή γέφυρες. Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από βιοσυμβατά υλικά, όπως το τιτάνιο, το οποίο ενσωματώνεται στο οστό της γνάθου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Εάν λείπουν ένα ή και περισσότερα του ενός δόντια, είναι εφικτή η τοποθέτηση δύο ή και πλέον εμφυτευμάτων, τα οποία λειτουργούν ως στηρίγματα για την εφαρμογή σταθερής αποκατάστασης από πορσελάνη (γέφυρας). Με την τεχνική αυτή παρέχεται η δυνατότητα αποφυγής κινητών οδοντοστοιχιών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα σε σχέση με την κινητή οδοντοστοιχία

Ένας από τους βασικούς λόγους που τα οδοντικά εμφυτεύματα θεωρούνται η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι το αξιοσημείωτο εμβιομηχανικό τους πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με την κινητή οδοντοστοιχία, η οποία είναι αφαιρούμενη και συνεπώς δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να στηρίξουν σταθερές αποκαταστάσεις, οι οποίες δεν αφαιρούνται από το στόμα του ασθενή. Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρέχουν μια ισχυρή και σταθερή βάση, ώστε τα δόντια που τοποθετούνται σε αυτά, να επιτρέπουν στους ασθενείς να απολαμβάνουν μια ευρύτερη γκάμα τροφών χωρίς το φόβο αποκόλλησης ή φθοράς. Παράλληλα, τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να προσφέρουν μια σταθερή βάση και για οδοντοστοιχίες, βελτιώνοντας  σημαντικά την ομιλία και την μάσηση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες που μπορεί να γλιστρήσουν ή να μετατοπιστούν.

Μακροπρόθεσμα οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων σε σχέση με την τεχνητή οδοντοστοιχία

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της αποτελεσματικότητας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η μακροχρόνια αντοχή τους. Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τη δυνατότητα να διαρκέσουν για πάρα πολλά χρόνια, καθιστώντας τα μια οικονομικά αποδοτική λύση μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, η παραδοσιακή τεχνητή οδοντοστοιχία μπορεί να απαιτεί συχνές προσαρμογές ή αντικαταστάσεις, γεγονός που επιβαρύνει τον ασθενή με συνεχές κόστος.

Ψυχολογικά οφέλη που προσφέρουν τα εμφυτεύματα δοντιών στους ασθενείς

Πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματα, τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Η αποκατάσταση του χαμόγελου με φυσική όψη και η βελτιωμένη στοματική λειτουργία του ασθενούς μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Οι ασθενείς απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και σημαντική διευκόλυνση μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν βιώσει για χρόνια την ψυχολογική δυσφορία που προκαλεί η απώλεια δοντιών.

Στον τομέα των επιλογών αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών, τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν καθιερωθεί ως η πιο αποτελεσματική και οικονομικά ωφέλιμη επιλογή. Τα εμβιομηχανικά πλεονεκτήματα, η μακροχρόνια αντοχή και τα θετικά ψυχολογικά οφέλη που προσφέρουν τα καθιστούν την προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ασθενείς που αναζητούν μόνιμη λύση στην απώλεια δοντιών. Τα πολυάριθμα οφέλη που προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο αξιόπιστη και μακροχρόνια λύση για την αποκατάσταση της στοματικής υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Ο Οδοντίατρος για εμφυτεύματα στην Αθήνα, Δρ. Μιχαήλ Τσιτσικόπουλος, αναλαμβάνει να αποκαταστήσει και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις απώλειας δοντιών.

CTA