Γέφυρες δοντιών και εμφυτεύματα: Πώς μπορούν να συνδυαστούν για την αποκατάσταση του χαμόγελου

Η στήριξη γεφυρών σε οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται στον τομέα της επανορθωτικής οδοντιατρικής με επιτυχία, παρέχοντας μια αποτελεσματική και μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της απώλειας ή καταστροφής περισσότερων του ενός δοντιών. Σε αντίθεση με τις κινητές οδοντοστοιχίες, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο την καθημερινότητα των ασθενών, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια άριστη και αισθητικά και λειτουργικά λύση σε περιπτώσεις απώλειας ή ανεπανόρθωτης φθοράς περισσοτέρων του ενός δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μια επιτυχημένη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, λειτουργώντας ως τεχνητές ρίζες δοντιών. Η τοποθέτηση πολλαπλών εμφυτευμάτων προσφέρει στηρίγματα ώστε να εφαρμοστούν σταθερές γέφυρες δοντιών από πορσελάνη, προκειμένου να αποκατασταθεί με άκρως ικανοποιητικό από αισθητικής και λειτουργικής άποψης τρόπο το χαμόγελο του ασθενούς.

Γέφυρες δοντιών που τοποθετούνται πάνω από πολλαπλά εμφυτεύματα: Η Διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά με την προεγχειρητική αξιολόγηση, κατά την οποία λαμβάνεται το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό κι έπειτα ακολουθεί η κλινική εξέταση και η λήψη ακτινογραφιών. Αναλύονται παράλληλα οι προσδοκίες του ασθενούς, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι της θεραπείας. Έπειτα, λαμβάνονται αποτυπώματα για την κατασκευή εκμαγείων μελέτης και χειρουργικού νάρθηκα (οδηγού), αλλά και φωτογραφίες. Ακολουθεί ένα δεύτερο ραντεβού, κατά το οποίο αναλύονται τα δεδομένα που εξήχθησαν από την κλινική αξιολόγηση και τον ακτινογραφικό έλεγχο, ενώ μελετώνται και τα εκμαγεία. Στην συνέχεια, διαμορφώνεται το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας, το οποίο αναλύεται στον ασθενή, προκειμένου να το αποδεχθεί.

Σε επόμενο ραντεβού πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και στη μετά από 15 περίπου μέρες η αφαίρεση των ραμμάτων. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να διαρκέσει από μία έως δύο ώρες, πραγματοποιείται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και είναι εντελώς ανώδυνη. Στην συνέχεια, 3-4 μήνες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων λαμβάνονται τα αποτυπώματα (μέτρα) για την προσθετική αποκατάσταση. Η επιλογή του κατάλληλου υλικού για τις γέφυρες δοντιών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μακροζωίας τους, της αισθητικής και λειτουργικής τους επάρκειας.

Πολλαπλά εμφυτεύματα και τοποθέτηση γέφυρας δοντιών: Οφέλη

Η απώλεια δοντιών ειδικά στην άνω γνάθο δεν περιορίζει μόνο τη λειτουργία της μάσησης και της ομιλίας, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Το ζήτημα αυτό έρχεται να αποκαταστήσει η τοποθέτηση πολλαπλών εμφυτευμάτων και στη συνέχεια σταθερής γέφυρας δοντιών. Η τοποθέτηση σταθερής γέφυρας πάνω στα εμφυτεύματα προσφέρει μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση, σε αντίθεση με τις κινητές οδοντοστοιχίες, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Μάλιστα, ακόμα κι αν παρατηρείται απώλεια όλων των δοντιών, υπάρχει λύση, καθώς τοποθετούνται 4-7 εμφυτεύματα σε καίριες, με ακρίβεια υπολογισμένες θέσεις και στην συνέχεια ακολουθεί σταθερή αποκατάσταση. Οι θέσεις των εμφυτευμάτων επιλέγονται με ακρίβεια, ώστε η προσθετική αποκατάσταση που ακολουθεί, να προσφέρει άριστη μασητική λειτουργία, ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και ευκολία στην συντήρηση. Εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές, ο οδοντίατρος για εμφυτεύματα στην Κηφισιά Δρ. Μιχαήλ Τσιτσικόπουλος μπορεί να σας προσφέρει το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν!

CTA