Το μικροβιακό σύστημα στο στόμα

Οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζουν ότι η καλή στοματική υγιεινή, δηλαδή το βούρτσισμα, ο μεσοδόντιος καθαρισμός, καθώς και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος, συνδέονται με καλή γενική υγεία. Ερευνητές του στοματικού μικροβιώματος (τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα) προσφέρουν νέα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν την παραδοσιακή αυτή γνώση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ ασθενών που δεν επισκέπτονταν τον οδοντίατρο τακτικά και αυξημένης παρουσίας παθογόνων μικροβίων στο στόμα που προκαλούν περιοδοντική νόσο.

Το στοματικό μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο των μικρο-οργανισμών, βακτηρίων και μυκήτων, που βρίσκονται στο ανθρώπινο στόμα, ήταν το αντικείμενο μελέτης από το ερευνητικό εργαστήριο της Jessica Metcalf στο CSU και την ερευνητική ομάδα της Nicole Garneau’s στο The Denver Museum of Nature & Science.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, και βρήκε συσχέτιση ανάμεσα σε ασθενείς που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά και την αυξημένη παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν περιοδοντίτιδα στο στόμα τους.

Για το πείραμα ελήφθησαν δείγματα από την παρειά σε μία ευρεία ομάδα επισκεπτών του μουσείου και κατεγράφησαν τα δημογραφικά τους στοιχεία, το lifestyle και οι συνήθειες στοματικής υγιεινής τους. Το μικροβιακό DNA που ελήφθη αναλύθηκε από την ομάδα της Metcalf και αποκάλυψε ότι οι συνήθειες στοματικής υγιεινής επηρεάζουν τις αποικίες των μικροβίων στο στόμα.

Οδοντικό νήμα και τακτική οδοντιατρική φροντίδα

Η μελέτη χώρισε τους εξεταζόμενους σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν. (Όλοι δήλωσαν ότι βουρτσίζουν).  Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν οδοντικό νήμα βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία στο στόμα τους σε σχέση με την άλλη ομάδα. Αυτό πιθανόν οφείλεται στην μηχανική απομάκρυνση των βακτηρίων τα οποία προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση.

Οι ενήλικες που επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο τους τελευταίους 3 μήνες είχαν χαμηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν επισκεφθεί τον οδοντίατρο για 12 μήνες ή και περισσότερο. Επίσης είχαν λιγότερα μικρόβια τα οποία ενοχοποιούνται για περιοδοντική νόσο.

Το μικροβίωμα των νέων ήταν διαφορετικό ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια και επηρεαζόταν από το βάρος. Τα παιδιά που σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος θεωρούνταν υπέρβαρα είχαν βεβαρημένο μικροβίωμα και μεγάλα επίπεδα από το βακτήριο Treponema, που ενοχοποιείται για περιοδοντική νόσο.

Με άλλα λόγια οι ερευνητές παρατήρησαν πιθανή σύνδεση της παιδικής παχυσαρκίας με την περιοδοντική νόσο.

Τέλος, άνθρωποι που μοιράζονταν την ίδια στέγη, είχαν παρόμοιο μικροβίωμα .

Πηγή: Colorado State University

Journal Reference: Zachary M. Burcham, Nicole L. Garneau, Sarah S. Comstock, Robin M. Tucker, Rob Knight, Jessica L. Metcalf. Patterns of Oral Microbiota Diversity in Adults and Children: A Crowdsourced Population Study. Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 1038/s41598-020-59016-0

Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο κ. Μιχάλη Τσιτσικόπουλο στο 210 6231441  για να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

CTA