Περιοδοντική νόσος

Η Περιοδοντολογία έχει ως αντικείμενο μελέτης τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια, δηλαδή το οστό και τα ούλα.

Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί ασθενείς πάσχουν από νόσους του περιοδοντίου, με συχνότερες την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, οι οποίες αν μείνουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες θα οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών στις πάσχουσες περιοχές. Ο οδοντίατρος οφείλει να διαγνώσει έγκαιρα την περιοδοντική νόσο και να προσφέρει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

  1. Τι είναι η ουλίτιδα-θεραπεία

Η ουλίτιδα αποτελεί την συνηθέστερη παθολογική οντότητα των ούλων. Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, πρήξιμο και αιμορραγία από τα ούλα. Πρόκειται για μία πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση, εφόσον αντιμετωπιστεί σωστα. Αν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, τότε οδηγεί σε περαιτέρω βλάβη των ούλων δηλαδή την Περιοδοντίτιδα.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει υπερ-ουλικό και υπο-ουλικό καθαρισμό στο ιατρείο καθώς και χορήγηση Οδηγιών Στοματικής Υγιεινής (ΟΣΥ). Μετά από την θεραπεία στο ιατρείο και εφόσον τηρηθούν ευλαβικά οι Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής που θα λάβετε από τον οδοντίατρο, η ουλίτιδα συνήθως ελέγχεται εύκολα.

  1. Τι είναι η περιοδοντίτιδα-θεραπεία

Η περιοδοντίτιδα έπεται της ουλίτιδας, εάν η δεύτερη δεν θεραπευθεί εγκαίρως. Χαρακτηριστικά ευρήματα της περιοδοντίτιδας είναι η δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων (τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια) και η απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, κάτι που επιβεβαιώνεται και ακτινογραφικά. Αν δεν θεραπευθεί η περιοδοντίτιδα, θα οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, αύξηση της κινητικότητας των δοντιών και τέλος απώλεια τους.

Συντηρητική θεραπεία:

Η περιοδοντική θεραπεία ξεκινάει συντηρητικά. Περιλαμβάνει απόξεση και λείανση των ριζών των προσβεβλημένων δοντιών με σκοπό τη μείωση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων και την ελάττωση ή και εξάλειψη της αιμορραγίας από τα ούλα. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη.

Χειρουργική θεραπεία:

Μετά από επανεξέταση και εφόσον διαπιστωθεί ότι η συντηρητική θεραπεία δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αξιολογείται η αναγκαιότητα περαιτέρω παρέμβασης, χειρουργικής αυτή τη φορά.

Ιστική αναγέννηση:

Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος που γενικά προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυνται θεραπευτικές τεχνικές ανάπλασης-ιστικής αναγέννησης. Στόχος είναι η ανάπλαση του χαμένου οστού, με την χρήση μοσχευμάτων και άλλων υλικών και η επαναπρόσφυση των ούλων στα δόντια.

CTA