Οστική Ανάπλαση

Τι ορίζεται ως οστική ανάπλαση;

Η οστική ανάπλαση είναι μία συνήθης διαδικασία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα. Η προβλεψιμότητα  και η επιτυχία των τεχνικών οστικής ανάπλασης εξαρτώνται τόσο από την τεχνική που εφαρμόζεται από τον ιατρό, όσο και από τα βίο-υλικά που εφαρμόζονται.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η οστική ανάπλαση;

Μερικές φορές σε ασθενείς με έντονη απορρόφηση της γνάθου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα για την αποκατάσταση προβλημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών, για να τοποθετηθεί επιτυχώς ένα εμφύτευμα, απαιτείται η χρήση ενός οστικού μοσχεύματος. Η οστική ανάπλαση μπορεί να γίνει τόσο στην άνω, όσο και στην κάτω γνάθο.

Πού μπορεί να οφείλεται ένα οστικό έλλειμα;

Ένα οστικό έλλειμα στην περιοχή του στόματος μπορεί να έχει προκύψει από μια χρόνια φλεγμονή ή από μια επέμβαση αφαίρεσης κάποιας κύστης ή φρονιμίτη. Τέλος, τα οστικά ελλείματα μπορεί να οφείλονται και σε κάποιο ατύχημα που έχει προκαλέσει κάταγμα της γνάθου ή ακόμη και στην περιοδοντίτιδα.

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό υλικό για την οστική ανάπλαση;

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος για την οστική ανάπλαση παράγεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς και είναι το a-PRF.

Το a-PRF (advanced Platelet Rich Fibrin), δηλαδή ινώδες πλούσιο σε αιμοπετάλια, είναι παράγωγο του διαχωρισμού των στοιχείων του αίματος και λαμβάνεται με την μέθοδο της φυγοκέντρησης. Στην ουσία το βασικό συστατικό για τα οστικά μοσχεύματα λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα απορριφθεί από τον ασθενή, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχημένη θεραπεία.

Είναι πολύ αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση της οστικής ανάπλασης, χάρη στην διέγερση βραδείας απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων των κυττάρων.

Χρησιμοποιείται κατά τις χειρουργικές διαδικασίες ανάπλασης του οστού σε συνδυασμό με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προγενέστερο χρόνο, προκειμένου να δημιουργήσουμε οστό, όταν αυτό δεν είναι αρκετό για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

Το PRF, είτε αναμιγνύεται με οστικό μόσχευμα (αυτόλογο, αλλομόσχευμα, ξενομόσχευμα) και χρησιμοποιείται στην οστική ανάπλαση, είτε χρησιμοποιείται αυτούσιο σε μορφή γέλης για την παρασκευή μεμβρανών.

Πλεονεκτήματα a-PRF

H χρήση του a-PRF έφερε την επανάσταση στην Αισθητική Οδοντιατρική, δίνοντας τη δυνατότητα αποκατάστασης οδοντικών προβλημάτων, τα οποία μέχρι πρότινος φαινόταν δισεπίλυτα.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα του a-PRF επιγραμματικά είναι τα κάτωθι:

  • Προάγει την ανάπλαση
  • Επιταχύνει την επούλωση
  • Βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα και την προβλεψιμότητα των μοσχευμάτων

Το a-PRF χρησιμοποιείται στην οδοντική εμφυτευματολογία στις παρακάτω χειρουργικές διαδικασίες:

  • Διατήρηση μαλακών και σκληρών ιστών μετά από εξαγωγή

Μετά από την εξαγωγή ενός δοντιού, οι μαλακοί και οι σκληροί ιστοί στην περιοχή της εξαγωγής απορροφώνται.  Έτσι, οδηγούμαστε σε απώλεια όγκου οστού, πολλές φορές κρίσιμη για την τοποθέτηση ή μη εμφυτευμάτων.

Η διαδικασία διατήρησης μαλακών και σκληρών ιστών μετά από εξαγωγή ενισχύεται σημαντικά με την χρήση του a-PRF. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να επιτευχθούν τα παρακάτω:

  • Οριζόντια και κατακόρυφη αύξηση οστού, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να τοποθετήσουμε οδοντικά εμφυτεύματα.
  • Ανύψωση ιγμορείου
  • Περιοδοντική ανάπλαση
  • Αντιμετώπιση υφιζήσεων

Με τη χρήση a-PRF στις αναπλαστικές διαδικασίες, επιτυγχάνουμε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, καλύτερη επούλωση και υψηλή προβλεψιμότητα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την οστική ανάπλαση

Η οστική ανάπλαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επώδυνη διαδιακασία, αφού ο ασθενής υποβάλλεται σε τοπική αναισθησία. Επιπροσθέτως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε κάθε περίπτωση απαιτεί το πέρας κάποιων μηνών. Είναι απαραίτητο να επουλωθεί το οστικό μόσχευμα για να υποστηρίξει επαρκώς το οδοντικό εμφύτευμα. Η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να γίνει με ασφάλεια.  Τέλος, το κόστος της θεραπείας αυξομειώνεται ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας και τα υλικά που θα επιλεγούν.

Το Dental Works εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία τη θεραπεία της οστικής ανάπλασης. Για τυχόν απορίες για τις θεραπείες μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και ο έμπειρος Αισθητικός Οδοντίατρος Μιχάλης Τσιτσικόπουλος θα σας επιλύσει οποιαδήποτε απορία.

Θα χαρούμε να σας λύσουμε κάθε απορία και να ξεκινήσετε μαζί μας το οδοντιατρικό σας ταξίδι σε ένα όμορφο και ιδανικό περιβάλλον.

CTA