Οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην στοματική υγεία

Η ιστορία θα αποτιμήσει την συνολική επίπτωση της πανδημίας COVID-19.  Ωστόσο, πολλοί οδοντίατροι διαπιστώνουν ήδη, άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται στο ιατρείο και αναζητούν οδοντιατρική θεραπεία ρουτίνας.

Τα πιο συχνά άμεσα ευρήματα είναι:

  1. Αυξημένα ποσοστά εναποθέσεων τρυγίας (πέτρας) και οδοντικής πλάκας, λόγω της καθυστερημένης προσέλευσης των ασθενών σε τακτικά ραντεβού επανελέγχου ή καθαρισμού.
  2. Αυξημένα σημάδια αποτριβής στα δόντια.
  3. Σπασμένα δόντια λόγω τριξίματος των δοντιών.
  4. Ξηροστομία λόγω χρήσης μάσκας μέσα στην μέρα, η οποία μειώνει την ενυδάτωση και αυξάνει την αναπνοή από το στόμα.
  5. Αυξημένα ποσοστά ευρημάτων απομεταλλικοποίησης της αδαμαντίνης, λόγω κατανάλωσης πλούσιων σε υδατάνθρακες σνακ, ζάχαρης και αλκοόλ σαν αποτέλεσμα αυξημένου χρόνου παραμονής ή και εργασίας στο σπίτι.

Στα έμμεσα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται:

  1. Αυξημένη φλεγμονώδης αντίδραση των περιοδοντικών ιστών (των ούλων), λόγω αυξημένου στρες και μειωμένης οδοντικής φροντίδας, σχετιζόμενα με την κατάθλιψη λόγω απομόνωσης.
  2. Αυξημένα ποσοστά τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου λόγω κατανάλωσης μη ποιοτικού φαγητού και ξηροστομίας.
  3. Αυξημένη οδοντική ευαισθησία λόγω όξινων διατροφικών επιλογών, τριξίματος των δοντιών και κατανάλωσης αλκοόλ.

Πως μπορούν οι οδοντίατροι να βοηθήσουν τους ασθενείς;

Οι ασθενείς μπορεί να είναι ή να μην είναι ενήμεροι για την επίπτωση όλων των παραπάνω στην στοματική τους υγεία. Έτσι λοιπόν ο οδοντίατρος οφείλει να τα εντοπίσει και να τα επισημάνει.

Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει επεμβατικά προσφέροντας θεραπευτικές υπηρεσίες, μπορεί όμως να λειτουργήσει και συμβουλευτικά. Οφείλει λοιπόν να συμβουλεύσει τους ασθενείς του ως εξής:

  1. Να επισημάνει την σημασία της σωστής διατροφής και να συστήσει την αποφυγή όξινων τροφών ή ποτών και ζάχαρης.
  2. Να ενισχύσει την προσπάθεια των ασθενών να διατηρήσουν καλή στοματική υγιεινή.
  3. Να βοηθήσει στη αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
  4. Να εντοπίσει σημεία αποτριβής-δείγμα τριψίματος των δοντιών και να συμβουλέψει ανάλογα.
  5. Να προτείνει προϊόντα για την καταπολέμηση της ξηροστομίας, την επαναμεταλλικοποίηση των δοντιών και την απευαισθητοποίηση τους.
  6. Να προτείνει προϊόντα που θα συμβάλλουν στην υγεία των ούλων.

Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν τους ασθενείς τους και να μεταφέρουν μηνύματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς;

Η ενημέρωσή είναι δύναμη. Από την στιγμή που οι ασθενείς είναι σωστά ενημερωμένοι μπορούν να τροποποιήσουν την οδοντική φροντίδα και τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο, ώστε να προλάβουν τυχόν συνέπειές στην στοματική τους υγεία.

Μερικές απλές συμβουλές:

  1. Καταναλώνετε περισσότερο νερό από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε. Όσο περισσότερο ένα άτομο φοράει την μάσκα, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσει την πρόσληψη νερού. Πίνετε νερό πριν διψάσετε, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  2. Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών, όπως πράσινα λαχανικά και φρούτα, ώστε να παρέχονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα στους ιστούς του στόματος.
  3. Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης και όξινων τροφών και ποτών.
  4. Βουρτσίζετε καθημερινά με φθοριούχο οδοντόπαστα.
  5. Μην ξεχνάτε το μεσοδόντιο καθαρισμό με χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντια βουρτσάκια.
  6. Μην αμελείτε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Η ανησυχία των ασθενών για τυχόν μετάδοση του COVID-19 στο οδοντιατρικό περιβάλλον δεν θα πρέπει να τους αποτρέπει από το να επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Τα αυξημένα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της μόλυνσης στα πλαίσια ενισχυμένων πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας, καθιστούν το οδοντιατρείο έναν ασφαλή χώρο για να λάβετε προληπτικές ή θεραπευτικές οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Πηγή:Karen Davis, RDH, BSDH
Dentistry Today

CTA