Οδηγίες μετά την οδοντική εμφύτευση

Η τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να είναι μία πολύ απλή ή περισσότερη σύνθετη διαδικασία. Η μετά-χειρουργική φροντίδα είναι πολύ σημαντική, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης ή άλλων συμβαμάτων.

Συνοπτικές οδηγίες

  •  Αποφύγετε έντονες στοματοπλύσεις την μέρα του χειρουργείου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναρξη αιμορραγίας (διάλυση και απομάκρυνση του αιματικού θρόμβου).
  • Τοποθετήστε πάγο στην πλευρά της επέμβασης.
  • Λάβατε τα φάρμακα, που σας συστήθηκαν το συντομότερο δυνατό.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες σας την μέρα του χειρουργείου.
  • Μην καπνίσετε.
  • Μην καταναλώσετε αλκοόλ.

Αναλυτικές οδηγίες

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ:
Η άσκηση πίεσης μέσω μίας γάζας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανής αιμορραγίας μετά το χειρουργείο. Αυτή η πίεση κρατάει τα ούλα σε στενή επαφή με το οστό και περιορίζει την αιμορραγία κάτω από τα ούλα και γύρω από τα εμφυτεύματα. Περιορισμένη αιμορραγία ή ροζ χρώμα στο σάλιο είναι φυσιολογικά.
Μεγαλύτερη αιμορραγία (το στόμα γεμίζει με αίμα) αντιμετωπίζεται με πίεση μέσω της γάζας για 30 περίπου λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται χρησιμοποιήσετε ένα βρεγμένο φακελάκι τσάι για άσκηση πίεσης. Εν συνεχεία καθίστε με τον κορμό σε όρθια στάση, χαλαρώστε και περιορίστε κάθε δραστηριότητα.

ΟΙΔΗΜΑ (ΠΡΗΞΙΜΟ)
Το οίδημα είναι φυσιολογικά αναμενόμενο στην περιοχή του χειρουργείου. Για να περιοριστεί το οίδημα εφαρμόσατε πάγο εξωτερικά στην περιοχή της επέμβασης. Το οίδημα θα εμφανιστεί την επόμενη μέρα και θα είναι πιο έντονο την δεύτερη και τρίτη μέρα, μετά το χειρουργείο. Τα επιθέματα πάγου θα εφαρμοστούν (15 λεπτά πάνω και 15 λεπτά εκτός επαναλαμβανόμενα) το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της επέμβασης. 24 ώρες μετά ο πάγος δεν έχει καμία ωφέλεια. 36 ώρες μετά το χειρουργείο η εφαρμογή ζεστών και υγρών επιθεμάτων μπορεί να μειώσει το οίδημα. Εάν το οίδημα επιμένει αξιολογείται ανάλογα. Έντονα κόκκινο, σκληρό στην σύσταση, θερμό οίδημα, το οποίο μεγαλώνει ίσως δείχνει μόλυνση. Αυτό συνήθως αναπτύσσεται την τρίτη ή τέταρτη μέρα, οπότε και θα περίμενε κανείς το οίδημα να υποχωρήσει. Εάν αυτό συμβεί καλέστε μας.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Είναι φυσιολογικό να εμφανίσετε ήπιο πυρετό.

ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος είναι φυσιολογικός για 4-5 μέρες και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τα παυσίπονα που σας συνταγογραφήθηκαν.

ΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που επισυνάπτονται. Παυσίπονα: Στην περίπτωση που συστήνονται παυσίπονα, λάβατε το πρώτο παυσίπονο πριν φύγει το μούδιασμα
Αντιβιοτικά: σύμφωνα με τι αναλυτικές οδηγίες που σας δόθηκαν

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μία σχετικά φυσιολογική διατροφή κατά την επούλωση. Για τις επόμενες ημέρες ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
• Προτιμήστε μαλακές τροφές, όπως πατάτες, γιαούρτι, αυγά, μαλακό κρέας και ψάρι μασώντας πάντα από την απέναντι πλευρά, από αυτήν της επέμβασης.
• Καταναλώνετε κρύες τροφές και ποτά
• Μην μασήστε στην περιοχή της επέμβασης.
• Πίνετε πολλά υγρά.
• Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι.
• Αποφύγετε ζεστά υγρά και τροφές.

Θρεπτικές τροφές που μπορούν να καταναλωθούν: Αυγά σε κάθε μορφή, σούπες, μαλακό κρέας, όπως ψάρι, κοτόπουλο και άλλα, λαχανικά αλεσμένα, όπως πατάτες, φασόλια, καρότα, σπαράγγι και άλλα, γαλακτοκομικά, όπως γάλα, γιαούρτι, ρυζόγαλο και άλλα.

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την καλή επούλωση. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαλακά από την πρώτη κιόλας μέρα.
Κάνετε πλύσεις με το στοματικό διάλυμα που σας συνταγογραφήθηκε από το πρώτο βράδυ της επέμβασης.
Εφαρμόστε αντισηπτική γέλη σύμφωνα με τις οδηγίες. Συνεχίστε τις πλύσεις και την εφαρμογή της γέλης δύο φορές την ημέρα από την επόμενη μέρα και μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων τουλάχιστον.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το κάπνισμα καθυστερεί σημαντικά την επούλωση και μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία του ούλων και του οστού. Ασθενείς που καπνίζουν στην φάση της επούλωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστέρηση στην επούλωση και μεγαλύτερη ενόχληση. Επιπρόσθετα η συνέχιση του καπνίσματος αμέσως μετά το χειρουργείο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το τελικό αποτέλεσμα.
Διακόψτε το κάπνισμα για τις επόμενες ημέρες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Περιορίστε την φυσική δραστηριότητα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας από την επομένη κιόλας ημέρα.

Για κάθε απορία καλέστε μας στο 210-6231441 ή 6944-961272.

CTA