Ηλετρονικό τσιγάρο και στοματική υγεία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται παγκόσμια.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται παγκόσμια.Προωθούνται ως μία ασφαλέστερη εναλλακτική στο κλασσικό κάπνισμα, καθώς και ως ένα βοήθημα διακοπής του καπνίσματος.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

Πως επηρεάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τη στοματική μας υγεία;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται παγκόσμια.Προωθούνται ως μία ασφαλέστερη εναλλακτική στο κλασσικό κάπνισμα, καθώς και ως ένα βοήθημα διακοπής του καπνίσματος. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν την επιθυμητή δόση νικοτίνης χωρίς καύση καπνού.

Το κλασικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Πολλές πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με περισσότερες από 25 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων πνευμονοπαθειών, καρδιοπαθειών και νόσων του στόματος, όπως ο καρκίνος.Η στοματική κοιλότητα έρχεται πρώτη σε επαφή με τον καπνό, ο οποίος αλληλοεπιδρά με τους μαλακούς και τους σκληρούς ιστούς του στόματος. Δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με την περιοδοντίτιδα και διάφορους τύπους καρκίνου του στόματος.
Το υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχει νικοτίνη και είναι διαθέσιμο σε μικρά σφραγισμένα φιαλίδια. Η νικοτίνη μεταφέρεται από την συσκευή στους αεραγωγούς του καπνιστή με την μορφή ατμού.Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι μία ασφαλέστερη εναλλακτική του κλασσικού καπνίσματος. Παραταύτα χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι επιβλαβές, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η περιοδοντική νόσοςΚλινικές μελέτες εμφανίζουν στενή αλληλεπίδραση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και περιοδοντίου, η οποία μπορεί να επιβαρύνει την στοματική υγεία.Ηλεκτρονικό τσιγάρο και τερηδόναΤα συστατικά που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, όταν γίνουν ατμός μπορεί να προσκολληθούν στις οδοντικές επιφάνειες και να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων στις επιφάνειες αυτές, οδηγώντας σε οδοντική τερηδόνα.Επίσης η συσχέτιση του ηλεκτρονικού καπνίσματος με ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος, ξηροστομία και έλκη είναι υπό διερεύνηση.ΣυμπέρασμαΤο κάπνισμα είναι ένα παγκόσμια πρόβλημα υγείας. Το κλασσικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τοπικά και συστηματικά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν με την διακοπή του.Παρότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη επιλογή, οι εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες σε όσους θέλουν να διακόψουν. Πολλά υποκατάστατά του κλασσικού καπνίσματος έχουν αναπτυχθεί συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.Αρκετές έρευνες προτείνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως μία στρατηγική μείωση του συνεπειών του καπνίσματος, η οποία μπορεί να βελτιώσει την στοματική και γενική υγεία των καπνιστών μέχρι να διακόψουν οριστικά.Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις.
Dr. Mahmoud Rouabhia – Professor, Groupe de Recherche en Écologie Buccale, Faculté de médecine dentaire, Université Laval, Québec.

CTA