Έκθεση έργων τέχνης στο οδοντιατρικό περιβάλλον

Η έκθεση έργων τέχνης στο οδοντιατρικό περιβάλλον συμβάλει στην μείωση του οδοντιατρικού stress
της Lucy Wyndham

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Westminster, διαπίστωσε μείωση των επιπέδων του στρες μετά από επίσκεψη των συμμετεχόντων σε μία γκαλερί έργων τέχνης κατά την διάρκεια του διαλείμματος για φαγητό. Αυτό διαπιστώθηκε μόνο σε συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα στρες εξ ’αρχής και αυτό είναι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη.

Μέτριας έντασης οδοντιατρικό άγχος είναι πολύ συνηθισμένο, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους στο οδοντιατρείο. Θα μπορούσαν κάποια έργα τέχνης να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για αυτούς τους ασθενείς;

Η είσοδος και μόνο σε ένα οδοντιατρείο μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του στρες σε κάποιους ασθενείς. Άρα, είναι ζωτικής σημασίας η διαμόρφωση του χώρου αναμονής, ώστε να αποπνέει ηρεμία και να λειτουργεί καθησυχαστικά για τον ασθενή. Το να βλέπει κανείς έργα τέχνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, ωστόσο είναι σημαντικό τα έργα τέχνης που διακοσμούν τον χώρο αναμονής να έχουν χαλαρωτικό περιεχόμενο. Μοντέρνα τέχνη με αδρές γραμμές και έντονα χρώματα δεν είναι η πρώτη επιλογή. Αντιθέτως, προτιμούμε φυσικά τοπία σε μαλακά, φυσικά χρώματα.
Πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους προσφέρουν ένα σημείο εστίασης, το οποίο αποσπά την προσοχή των ασθενών. Ωστόσο και τα χρώματα των τοίχων θα πρέπει να περιλαμβάνουν μαλακά, ήρεμα χρώματα.
Η παραμονή μας στην φύση μειώνει το στρες. Έτσι και ο χώρος αναμονής θα πρέπει να μιμείται κατά κάποιον τρόπο το φυσικό περιβάλλον, περιλαμβάνοντας ζωγραφικούς πίνακες με τοπία, καθώς επίσης και φυτά εσωτερικού χώρου, ώστε να δημιουργείται ένα αίσθημα ηρεμίας στους ασθενείς.

Ο έλεγχος του οδοντιατρικού άγχους είναι πολύ σημαντικό συστατικό μίας καλής οδοντιατρικής μονάδας. Με δεδομένη την σύνδεση μεταξύ τέχνης και μείωσης του άγχους, είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνονται έργα τέχνης τόσο στον χώρο αναμονής, όσο και στον χώρο θεραπείας.

CTA